Аддисонова болест Треба се третирати свеобухватно

Доминантни симптоми Аддисонове болести су: трајна слабост с тенденцијом на периодичну слабост, лагани замор, лошу толеранцију на физички напор и стресне ситуације, мршављење, недостатак апетита, мучнина.

Поред тога, пацијенти пријављују спремност да једу слану храну, лоосе чишћење и мишићно-скелетне болове. Карактеристична карактеристика је изглед или тежина симптома већ постојећих код инфекција, након озбиљних повреда или стресних момената.

Приликом клиничког прегледа пацијента присутна је промјена боје коже, нарочито у подручјима која су изложена сунчевој светлости, тамна кожа је присутна, дисколорације су видљиве на лактовима, у савијању линија на рукама и леђима, у ожиљцима, око маммари аренас.

У неким случајевима, смеђе мрље се чак могу видети и на слузницама усне шупљине. Узрок посматраних абнормалности је присуство вишка хормона АЦТХ и меланотропина, који се излучују у већим количинама као одговор на хормонске недостатке надбубрежне жлезде. Поред тога, пацијенти показују смањење крвног притиска.

Препознавање Аддисонове болести

Ако се утврди да је пацијент смањио крвни притисак после пионирских, ниских нивоа натријума и високог серумског калијума, сумња се на хипотензију надбубрежне жлезде. Затим се мора одредити кортизол у серуму и неки хормонски метаболити у дневном урину.

Примарна адренална инсуфицијенција (Аддисонова болест) се дијагностикује када се вредност ових супстанци смањује, али када је ниво АЦТХ одређен ујутру повишен (у случају смањења овог параметра, дијагностикује се секундарна инсуфицијенција надбубрежне кортекса, која се односи на абнормалности у вези са виши центри – хипофиза или хипоталамус).

Остали поможни тестови који се користе у дијагностичком процесу могу укључити тестове стимулације, одређивање алдостерона, андростендиона или ДХЕА-С хормона у крвном серуму.

Поред тога, примећена је повећана активност ренина у плазми, а понекад се смањују концентрације ТСХ и пролактина. Имунолошки тестови могу открити присуство специфичних антитела усмјерених на структуре надбубрежне корице.

Кс-зраци, компјутерска томографија или ултрасонографија абдомена показују постинфламаторне калцификације или атрофичне лезије.

Лечење Аддисонове болести

Адисонову болест треба третирати свеобухватно, а примарни циљ је замена недостајућих надбубрежних хормона. Ово захтева администрацију глукокортикостероида, који репродукују ритам секреције кортизола (повећање дозе је неопходно у стресним ситуацијама, након повреда, током периоперативног времена). Хидрокортизон се користи од глукокортикостероида.

Поред тога, неопходно је допунити недостајуће минералокортикостероиде (флудрокортизон се примењује ујутру, али код старијих пацијената овај фармаколошки аген се често прекида због хипертензије) и андрогена (дехидроепиандростерон се користи ујутро након доручка).

Прогноза Аддисонове болести

Прогноза Аддисонове болести зависи пре свега од тога да ли је болест дијагностикована и да је примењен одговарајући третман. Правилно лијечење (супституција надбубрежних хормона – нарочито глукокортикостероида) повезано је с врло добром прогнозом – инсуфицијенција адреналне коре не утиче на очекивани животни век у таквим случајевима. Без сумње, Аддисонова нездрављена болест неизбјежно води до смрти.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*