Акутна бубрежна инсуфицијенција

Акутна бубрежна инсуфицијенција почиње без икаквих карактеристичних симптома. Појављују се само општа слабост, мучнина, поспаност и понекад повраћање. Постепено се смањује запремина излученог урина (олигурија – запремина урина мање од 500мл дневно, анурија – запремина урина мања од 200мл).

Неке форме могу се појавити са нормалним или чак повећаним волуменом урина, а преостали симптоми су узроковани коексистенцијом болести која доводи до бубрежне дисфункције.

Први период бубрежне инсуфицијенције траје од тренутка дејства фактора који оштећује бубреге, заузврат фаза смањене излучивања уринарног система код већине пацијената, која траје до 2 недеље. Затим постоји полиурија – повећање волумена урина и периода лечења, који траје чак и неколико месеци.

Дијагноза може бити заснована на историји пацијента, клиничком прегледу, свакодневној излучивању у уринима, лабораторијским резултатима серума (креатинин, уреа, електролити), урин (концентрације густине, протеина, урее и натријума). Ренални ултразвук је од помоћи у разликовању између два. Постоји низ других тестова који се проводе да би се утврдио узрок болести.

Лечење акутне бубрежне инсуфицијенције

Терапија акутне бубрежне инсуфицијенције заснива се на контроли примарне болести која изазива бубрежну инсуфицијенцију. Такође је важно правилно хранити и испоручивати течности и уклонити факторе који погоршавају функцију бубрега. Фуросемид се примјењује интравенозно у проводљивим пацијентима, додатно је регулација метаболизма електролита важна. У клинички тежим облицима постоје индикације за употребу терапије на дијализи.

Компликације и прогнозе акутне бубрежне инсуфицијенције

Компликације са акутном бубрежном инсуфицијенцијом се односе на многе системе: респираторне (пнеумонија, пнеумонија, акутна респираторна инсуфицијенција), кардиоваскуларна (хипертензија, срчана аритмија, срчана инсуфицијенција), дигестивни (чиреви, гастритис, црева, перитонеални), нервозни (церебрални едем), хематопоетски анемија, смањен број тромбоцита – тромбоцитопенија, цхAsami

Прогноза акутне бубрежне инсуфицијенције зависи од контроле основне болести, инциденције компликација и степена реверзибилности смањеног волумена излучивања уринарног система. Смртност може достићи до половине случајева, нарочито код људи са кардиолошким, пулмонолошким и старијим болестима. Скоро половина преживелих особа са акутном бубрежном инсуфицијенцијом показује стално бубрежно оштећење.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*