Акутна оштећења плућа и акутни респираторни синдром

Акутна оштећења плућа и акутни респираторни синдром су обољења која се карактеришу прогресивном дисфункцијом дисајних путева.

Фоликуларна-епителна мембрана је оштећена. То је због многих фактора. Директне, штетне плуће укључују: импрегнацију желудачног садржаја, запаљење, загушивање масти, трауму удисања, поплаве, контузија плућа, оштећења након трансплантације.

Индиректни узроци укључују озбиљне повреде, шок, септикемију, акутни панкреатитис, прекомерну дозу дроге, екстракорпореалну циркулацију, урин, производе за трансфузију крви.

Симптоми акутног оштећења плућа и акутног респираторног синдрома

Главни симптоми акутног оштећења плућа и акутног респираторног синдрома су: изненадна појава диспнеја, хипоксемија (смањење притиска паратироидног кисеоника у артеријској крви), инфилтрација у радиолошку слику плућа, недостатак клиничких карактеристика срчане инсуфицијенције леве коморе.

У већини пацијената симптоми се појављују већ трећег дана након дејства штетног фактора. Прогноза лека је веома лоша. Захваљујући употреби модерних терапеутских метода стопа преживљавања је око 30-40 процената. Старији пацијенти и они са вишеструким органским поремећајем имају већи ризик од умирања.

Лечење акутног оштећења плућа и акутног респираторног синдрома

Приоритет у лечењу акутног оштећења плућа и акутног респираторног синдрома је да се обезбеди непосредна опструкција дисајних путева. Касније, неопходно је наставити са терапијом кисеоником и лијечити основну болест.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*