Акутни гломерулонефритис

Током периода лечења, најчешће након инфекције респираторног тракта са стрептококом (фарингитисом, ангином) или кожом (ружа, шкрлатна грозница), пацијент поново опет разболи, пријављује лоше расположење, губитак апетита, понекад мучнину и повраћање. Олуја на лицу, хипертензија, крварина и еритроцитни ваљци појављују се у урину и протеинурију, главоболима, боловима у пределу кости, грозници.

Пацијент се пожали на бол у лумбалној регији (узрокован повећаним напетостима у врећама за бубреге). У напредним случајевима епилептични напади се јављају као резултат церебралног едема; Појављује се хипертензивни пробој са диспнејом и едемом плућа.

У случају акутног гломерулонефритиса, поред клиничких симптома и промена у урину, дијагностички процес такође треба узети у обзир резултате серолошких тестова који указују на историју стрептококне инфекције – повећан титар анти-стрептолизина (код неких пацијената лажно негативних резултата добијате!).

Понекад је потребна биопсија бубрега (ако нисте здрави након 6 недеља или ако имате прогресију бубрежне болести). Осим тога, ултразвук показује присуство проширених бубрега.

Лечење акутног гломерулонефритиса

У случају акутног гломерулонефритиса препоручује се лежи у кревету, смањити физички напор, пратити ниску тачку и исхрану са ниским садржајем. У лечењу стрептококне инфекције, високе дозе пеницилина се ињектирају најмање месец дана. У лечењу хипертензије се примењују конвертори инхибитора ензима, ау случају отока се примењују диуретици.

Комплетно лечење акутног гломерулонефритиса се јавља код скоро све деце, али око 30 процената одраслих има симптоме који могу да наставе (обично протеинурија). Смрт усљед компликација је ријетка (нпр., Смрт због болести итд.).

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*