Аутономна неуропатија може се односити на различите споразуме

Постоји неколико подела дијабетичне неуропатије.

Најчешће наведена неуропатија је симетрична (сензорна, проксимална, сензорна-моторна-аутономна и друга, у зависности од доминантних симптома и њихове локације) и фокалне неуропатије (са симптомима оштећених кранијалних или периферних живаца – углавном од феморалног нерва и других) .

Друге неуропатије су хронични бол и аутономни, који се разликују по својим карактеристичним клиничким знацима.

Симптоми дијабетске полинеуропатије

У зависности од облика болести, њен клинички ток може се разликовати.

Најчешћа врста је неуропатија хроничног бола. Она се манифестује кроз парестезије и трљање у рукама и ногама. Појављују се болни мишићи грчеви и тешке болне нападе.

Поред тога, примећени су површински и дубоки сензорни губици. Снага мишића и рефлекси су ослабљени (понекад можда и одсутни). Поред тога, постоје и прехрамбени и аутономни поремећаји.

Аутономна неуропатија може утицати на различите системе. Периодично смањени крвни притисак (посебно након нагле упоређивања) и несвестица су типични за промене у кардиоваскуларном систему.

Доминантни симптоми из гастроинтестиналног тракта су моторички поремећаји, а сексуални поремећаји и задржавање уринарног тракта у бешику се односе на аутономну неуропатију генитоуринарних органа.

Код мушкараца, они су првенствено еректилни поремећаји (до половине оних са дијабетесом пати од таквих болести), а код жена су главна узрока сувишност вагине и слабљење сексуалног погона.

У аутономној неуропатији очима очију првенствено утичу светлосне реакције, а поред других симптома који се односе на неисправне функције различитих система, примећују се поремећаји зноја и укуса и различите хормонске дисфункције.

Дијагноза дијабетске полинеуропатије

Дијагноза дијабетске полинеуропатије заснована је на типичним клиничким симптомима и абнормалностима у додатним студијама пронађеним код људи с дијабетесом. Препоручује се да изврши годишњи (или свака 2 године) помоћни тест за откривање полинеуропатије код људи с дијабетесом.

У дијагнози дијабетске полинеуропатије корисно је извршити анализу осећаја додира (на поду стопала уз употребу тзв. „Стопала“). (нпр., монофиламент од 10 грама притиска), вибрације (помоћу маскирне нанесене на бочне и медијалне глежњеве, горњи део тибије и неколико прстију стопала), бол (користећи стерилну иглу за једнократну употребу). Ако постоје индикације, препоручују се електромиографски и електронски тестови.

Штавише, у дијагнози дијабетске полинеуропатије врши се специјалистички преглед како би се дијагностиковале аутономне промене у гастроинтестиналном тракту (нпр .: гастроинтестинални тракт, гастроинтестинални тракт, гастроинтестинални тракт, гастроинтестинални тракт, гастроинтестинални тракт). процена напетости мишића која је укључена у транспорт дигестивних маса) или кардиоваскуларног система (нпр. тест вертикализације, процена срчаног ритма) и генитоуринарних (нпр., теста уретре, итд.). (нпр. показивање историје урина у бешику).

Лечење дијабетске полинеуропатије

Терапија дијабетске полинеуропатије заснива се првенствено на правилној контроли дијабетеса и одржавању нивоа глукозе. Симптоматски третман се користи у болном облику.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*