Болест захтева изузетно интензивно опште поступке

Обично, пемпхигус вулгарис почиње ерозијом на слузницама усне шупљине (понекад се ове промене примећују неколико недеља или месеци пре него што цвета кожа). Понекад случајеви абнормалности слузнице су невидљиви за пацијенте.

Понекад пемпхигус вулгарис се јавља и код коњуктивних, вокалних жица, назофарингеалне шупљине или једњака. Мјесто мошуса на кожи варира. Са друге стране, процес управљања променама је карактеристичан. Након прекида бешике, формиране су исхране црвене ерозије које се наговештавају ширењем епидермиса. Понекад су присутне еритематозне лезије поред мехурја.

Понекад цвјета узимају кружне и звонове, међусобно међусобно и подсећају на херпетични пемфигус.

Ток пемпхигус вулгарис је обично хроничан, уопште нема грознице и симптоми бола нису значајно погоршани. Прекомерне ерозије у грлу и вокалним везицама могу изазвати периодичну безбједност, а опсежне ерозивне лезије у усној дупљи узрокују јаке болове, посебно током оброка, што може ометати исхрану.

Дијагноза пемпхигус вулгарис

Дијагноза пемпхигус вулгарис базира се на одређеним клиничким карактеристикама пемпхигус вулгарис. Важно је да се везикуларне лезије јављају унутар очигледно непромењене коже и да се обрађује процес болести слузокоже. Поред тога, пацијенти су обично у добром општем стању.

Важно је успоставити хроничан курс током дијагоналне дијагнозе пемпхигус вулгарис. Потврда дијагнозе је могућа након хистолошке процјене фрагмента патолошки измењене коже у микроскопу и имунолошког прегледа ткива. Важно је приказати серумска антитела типична за пемпхигус вулгарис.

Код диференцирања пемпхигус вулгарис треба узети у обзир пемфигоид, који се одликује полифилизмом лезија коже са еритемом, добро напетим фоликулима и мање честом локализацијом на мукозним мембранама. Поред тога, може се јавити и поливалентна еритема.

Штавише, у почетној фази пемпхигус вулгарис, када се примећују само промене слузокоже, диференцијална дијагноза треба да укључи оштар пемфигоид мукозних мембрана, афта (нешто различитог морфолошког карактера, који карактерише значајан бол, температура и брза и реверзибилан клинички ток).

Поред тога, рецидивни херпес слузнице такође може представљати сличне клиничке знаке пемпхигус вулгарис, који се могу разликовати углавном у свом акутном току уз тешке болове и системске симптоме.

Третман пемпхигус вулгарис

Третман пемпхигус вулгарис захтева посебно искуство и може се обавити само од стране специјализованих центара. Болест захтева изузетно интензивно опште управљање, док се лезије болести потпуно не повуку и имунолошки индикатори одсутни из серума крви пацијента, што указује на упорну болест.

Само тада се дозирање лијекова постепено смањује. Ово омогућава трајну ремисију, чак иу случајевима интензивних промјена, која трају чак и много година након прекида употребе дрога.

Основни фармаколошки препарати примењени код пацијената са пемпхигус вулгарис су глукокортикостероиди комбиновани са имуносупресивима, посебно циклофосфамидом. Остали имуносупресивни агенси, нпр. метотрексат или азатиоприн су мање ефикасни.

У почетку се примењују веома велике дозе лијекова пацијентима са пемпхигус вулгарисом (током периода од 4-6 недеља), након чега се постепено повлаче и доза систематски смањује. Уколико се интензивно лечење врши од самог почетка, препарати се обично остављају на месту након 2-3 године.

Други начин суочавања са пемпхигус вулгарис је тзв. „Пемпхигус вулгарис“. импулсно лијечење лијека – глукокортикостероид (дексаметазон) заједно са имуносупресивним лијеком (циклофосфамидом), који се користи у врло високим дозама, сваких неколико недеља.

Поред тога, неопходно је систематски третирати локалне повреде које се јављају на кожи и мукозним мембранама. Препоручују се свакодневне дезинфекцијске купке, аеросоли са кортикостероидима и антибиотици или дезинфекциона средства ерозије се користе за борбу против локалних лезија коже, док мукозне мембране третирају дезинфекционим средствима.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*