Цоре атрофија мишића

Иницијална слабост мишића брзо је праћена атрофијом мишића, нарочито у даљим деловима удова. Постоје и снопови снопа, али често нису видљиви јер масно ткиво, које је генерално добро развијено код новорођенчади, маскира овај клинички симптом.

Из тог разлога, шокови могу бити видљиви само на језику, али и на прстима руку. Типично је да дете узима тзв. „Дојишку за бебе“. позиција жабе. Пацијенти удишу дијафрагмску стазу због истовремених промена мишића у међусобним мишићима.

Поред тога, дубоки рефлекси узроковани неуролошким прегледом детета нестају рано. Прво, рефлекси мишића који се налазе ближе екстремнима ослабљују, а затим и други мишићи ослабају.

У напредној фази атрофије срчаних мишића, пацијенти остају практично потпуно непокретни, неспособни држати главу горе, а подови савијати клатно. Даље последице пареса и продужене имобилизације су контрактуре и деформације у удовима.

У индиректном облику, ове абнормалности углавном утичу на кичму, што резултира значајним деформацијама у грудима и целом телу. Ментални развој пацијената је нормалан, без интелектуалних поремећаја, упркос значајно поремећеним моторичким функцијама.

У каснијем облику, симптоми се појављују око годину или две након рођења. Пацијенти су у стању да самостално ходају и живе до одрасле доби.

Дијагноза атрофије кичмених мишића

Основни тест за успостављање исправне и поуздане дијагнозе је молекуларни преглед који показује генетске абнормалности карактеристичне за атрофију спиналног мишића. У прошлости су коришћени хистопатолошки преглед фрагмената мишића микроскопом након њиховог одговарајућег бојења и електромиографије.

Промене у мишићном ткиву укључују присуство малих влакана која формирају снопове. Поред тога, постоје и мишићна влакна са нормалним пречником и прекомерним растом (број појединачних лезија зависи од врсте болести и степена атрофије кичмене мождине).

Штавише, електромиографски преглед ЕМГ показује присуство такозваних „микроорганизама“. Међутим, нема поремећаја нервне проводљивости.

Код диференцијације атрофије кичмене мождине мишића, неопходно је узети у обзир, пре свега, болести које се карактеришу смањењем напетости мишића.

Лечење атрофије кичмених мишића

Терапија атрофије спиналног мишића је само симптоматска, а методе које воде до лечења болести су непознате. Пацијенти морају бити заштићени од инфекција и елиминисати непотребне и трауматске третмане. Због наследне природе болести, генетско саветовање је неопходно у свим случајевима.

Недавно су покушани да се лечи атрофија спиналног мишића користећи матичне ћелије, као и оне које се заснивају на промени састава или интензитета гена одговорног за болест.

Прогноза на атрофији спиналних мишића

Прогноза атрофије спиналног мишића је неповољна. Чак иу најмању форму, пацијенти живе само у одраслом добу.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*