Дефецтс Инборн Мацицс

Малформације у материци могу укључивати поремећај менструације, бол, спонтане болести, примарну неплодност и перинаталне компликације. Потпуно одсуство материце или затварање менструалног одлива крви у вагину се манифестује недостатком менструације. Ово стање је често повезано са периодичним нападима на абдоминални бол, које се јављају у редовним интервалима.

Ове болести се јављају у свим недостацима везаним за нормално функционисање самог материце и наступајуци са затварањем изливног тракта. Појава менструација, али ретка и оскудна, повезана је с смањењем волумена материце.

Примарна неплодност овог органа је узрокована лошијим условима у материци, која не доприносе гнезду ембриона, упркос правилном процесу оплодње ооцита кроз сперму.

Ако је ембрион угњежен (понекад на погрешном месту – говори се о ектополошкој трудноћи), може доћи до побачаја или преурањених порода, што је повезано са слабијим снабдевањем крви у матерницама, смањеном запремином или већом ексцитабилношћу и контрактилитетом мишића ове орган. Све ове абнормалности могу се јавити код урођених малформација у материци.

Велики број трудница пати од кардиоваскуларне инсуфицијенције, а фетус расте спорији и вероватније је да се налази неуобичајено. Повећан је и проценат компликација насталих током порођаја и потреба за породничком интервенцијом.

Признавање урођених малформација у материци

Детаљна процена дефекта је важна како би била у стању да правилно изврши хируршку интервенцију и да направи претпоставку о лечењу дефекта, која је често повезана са важним аспектом – могућношћу трудноће и родења здравог дете.

Основни гинеколошки преглед и ултрасонографија су коришћени у дијагностичком процесу – ови методи се узимају као први корак у одређивању дијагнозе. Клиничку историју типа, фреквенције и јачине симптома и могућег појаве других системских дефеката код пацијента такође треба правилно пријавити. Такође је важно имати интервју о историји породице сличних проблема.

Друге студије корисне у сликању женских гениталија и тачне дијагнозе укључују хистерезалпингографију (процену унутрашњих анатомских односа утералне шупљине), хистероскопију (директни увид у утеринску шупљину) и магнетну резонанцу (неинвазивну и врло ефикасну у успостављању одговарајуће дијагнозе).

Мањи женски ултразвук у карлици пружа информације о облику и приближној величини материце (нарочито она може показати увећане и крваве пуњене органе) и процењује утерусу и његове специфичне структуре (ендометријум). Код оних пацијената код којих није могуће извршити преглед трансторацки, користи се абдоминална ултрасонографија. Једно од правила је да ћете морати имати тест бешике и другу фазу менструалног циклуса.

Лечење урођених малформација у материци

Најбољи метод лечења у случају конгениталних малформација материце је хируршка интервенција и корекција аномалија који се јављају унутар материце – само ова процедура обично гарантује потпуну излечење и елиминацију било ког симптома болести. Понекад је овај третман неопходан када жена жели да затрудни и пријавити здраво дијете.

Прогноза је позитивна у случају терапијског управљања. Коегзистивни недостаци других женских гениталија и абнормалности у уринарном тракту, као и коморбидности погоршавају прогнозу. Неки пацијенти такође имају контраиндикације за хируршко лечење конгениталних малформација материце.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*