есопхагитис Муцоситис Муцоситис

Есопхагитис је оштећење мукозе. То је резултат дуготрајног присуства сонде у стомаку, радиотерапији, хемотерапији или иритантима. У европским земљама, већина инфламација повезана је са рефлуксним садржајем желуца у једњаку.

Рефлуксни есопхагитис се јавља углавном код одраслих старијих од 40 година. Компликације након ове болести су: езофагеална стеноза, крварење, Барретов езофагус.

Симптоми есопхагитис

Езофагеално запаљење се манифестује згушњавањем (бол у притиску иза зрачења моста до врата) и киселог укуса у устима. Поред тога, пацијент пати од тешког бола у грудима.

Клинички знаци се интензивирају прогресивним анатомским променама у једњаку. Појављују се рефлексије желудачке киселине и храњивих материја. Ноћу, постоји осећај незгоде и кашља. У случају ожиљака, тешко је прогутати храну.

Лечење есопхагитис

Езофагеално запаљење се углавном третира са исхраном и смањењем тежине. Фармакотерапија се примењује у облику лекова који смањују концентрацију хлороводоничне киселине, неутралишу хлороводоничну киселину и ојачавају напетост једњака сфинктера. Хируршки третман се користи у напредној болести.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*