Гум артеритис

Поларартеритис нодоса, периартеритис је болест средњих и малих артерија са мултифокалним инфламаторним променама, који се јављају углавном код одраслих мушкараца. Стање с пуним симптомима карактерише хипертензија, бол у стомаку и бубрежно оштећење. Заштитне механизме тела играју посебну улогу у развоју болести.

Симптоми нодуларног артеритиса

Мултифокалне васкуларне лезије укључују четири фазе које се појављују код болести: дегенеративне лезије, запаљенске лезије, развој грануломатозног ткива, ожиљци. Супротно називу болести, ретко се детектују поткожни нодули поткожног ткива.

Тумултусни артеритис има врло индивидуалан курс. Симптоми који почињу с бурним артеритисом су висока температура, или слабост и губитак тежине.

У већини пацијената, као резултат запаљенских промена, долази до исхемије ткива и органа, што најчешће погађа срце, јетру, подкожно ткиво, бубреге и гастроинтестинални тракт, као и мишиће.

Пацијенти доживљавају атрофију мишића, лезије коже и промене бубрега и судова мозга. Промене у коронарним артеријама су такође уобичајене. Могу се јавити и главобоље, конвулзије и ментални поремећаји. Болови у мишићима и зглобовима су чести. Као резултат ангажовања абдоминалне артерије, пацијент има инфаркт слепог црева или крварења желудачних улкуса, акутне некрозе панкреаса и интестиналног инфаркта.

Узроци нодуларног артеритиса

Узрок нодуларног артеритиса није објашњен. Веома важну улогу у етиологији нодуларног артеритиса играју алергије на лекове, нпр .: „Ризик од алергијских реакција је веома висок“. деривати тиоуреа, тиазиди, пеницилин. Такође се претпоставља да комплекси вируса-антитела могу играти улогу у развоју болести.

Дијагноза нодуларног артеритиса

Дијагноза нодуларног артеритиса заснива се на симптомима и лабораторијским тестовима описаним горе. Важан индикатор за дијагнозу је биопсија коже и мишића, посебно одакле су присутни нодули око судова.

У хистопатолошком прегледу инфламаторне инфилтрације и некроза налазе се у зиду малих или средњих артерија. Пријављени су ендоваскуларни грудвице и васкуларне инфилтрације које се састоје од гранулоцита и лимфоцита.

Високи нивои леукоцитозе, убрзани ЕСР, хематурија, протеинурија, високи нивои креатинина и уреје у крви су важни у помоћним тестовима – крви и урину.

Остале колагенозе, инфламаторне артеријске болести и реуматоидне болести укључене су у диференцијалну дијагнозу болести.

Лечење нодуларног артеритиса

Лечење нодуларног артеритиса је вишесмерно и зависи од индивидуалне клиничке слике. Укључује администрацију кортикостероида, имуносупресивних лијекова и терапије артеријске хипертензије у великим дозама. Међутим, дуже коришћење стероидне терапије се не препоручује због нежељених ефеката. У случајевима хеморагичне или тромботичке компликације, операција се користи.

Ако се не лечи, болест је фатална. Пацијенти умиру у року од шест година од првих симптома. Они умиру од уремије, церебралне или абдоминалне крварења и опште уништавања важних органа.
Зханета Малец

Коментари Гум артеритис

Хирек | 2009-03-13 12:17

Добродошли.
Мислио сам да сам једина особа у Пољској са овом болестом.
Био сам болестан 12 година, мало сам патио пре него што је дијагностификован, али на срећу сам већ то урадио. Мислио сам да су ме излечили, али ова болест није излечива и тако живи узимање таблета и нормално функционише без икаквог бола.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*