Hirsutyzm И Вирилизација

HirsutyzmН и вирилизација могу се појавити током јајних болести (нпр. Код болести јајника). у синдрому полицистичког јајника или у вирилизирајућем тумору јајника који емитира андрогене).

Осим тога, надбубрежне жлезде могу изазвати симптоме вирилизације (нпр., Хиперкератоза). андрогени тумор надбубрежне жлезде, Цусхингов синдром, конгенитална хипертрофија надлактице). Поред тога, услови са високим концентрацијама пролактина (хиперпролактинемија), нпр. Дуготрајни стрес, хронични физички напори, ментална анорексија или тумори који продукују пролактин могу довести до појаве Hirsutyzmу.

Лијекови који се користе, нпр. Најчешћи узроци ове болести су даназол, андрогени, анаболички стероиди и орални контрацептиви са андрогеним прогестогеном, који такође могу изазвати развој карактеристичних промена у телу. Други разлог за Hirsutyzmу је синдром инсулинске резистенције. У неким случајевима, не може се доказати ни један фактор одговоран за ТАГ_Ну или вирилизацију.

Симптоми ТАГ_Ну и вирилизација

У зависности од старости и пола, у организму се примећује другачија клиничка манифестација вишка андрогена. У предратном периоду дечаци доживљавају проширење гениталија и повећавају мишићну масу, док дјевојчице показују Hirsutyzm, клиторис и увећање акни.

Штавише, у периоду пре пубертета, раст је инхибиран у оба пола. Током пубертета девојке не доживе менструацију, већ симптоме вирилизације.

Код одраслих жена, поред ТАГ_Ну и вирилизације, симптоми вишка андрогена су поремећаји менструације и неплодност. Код мушкараца, с друге стране, секреција гонадотропина може бити инхибирана, ослобађање тестостерона се може смањити и производња семена може бити оштећена због смањене плодности.

Вирилизација, изненадни почетак и брза интензивност Hirsutyzmу, као и развој косе у различитим областима тела, могу указивати на туморе јајника или надбубрежних канала који могу бити малигни.

Препознавање ТАГ_Ну и вирилизација

Прелиминарна дијагноза ТАГ_Нуу и вирилизација могућа је на основу посматраних клиничких симптома. Расподјела и тежина косе је индикација степена вишка антитела. Развијена је семи-квантитативна тачка скала како би се утврдило напредак ТАГ_Ну, који процењује све области засноване на андрогеном.

Лабораторијски тестови хормонске економије су важни у дијагностичком процесу ТАГ_Нуу и вирилизације. Тестостерон, ДХЕА-С и пролактин морају бити одређени. У случају значајног повећања последње супстанце, треба извршити магнетну резонанцу и присуство аденомом хипофизе потврдити или искључити. У хиперпролактинемији (повећана концентрација пролактина) врши се и функционални тест са метоклопрамидом.

Ако се демонстрирају концентрације високог нивоа тестостерона и ДХЕА-С, потребно је урадити ЦТ скенирање надбубрежних жлезда и јајника да би се открили могући тумори који доприносе ТАГ_Ну и вирилизацији. Осим тога, у дијагностичком процесу је извршен функционални тест инхибиције дексаметазона. У зависности од резултата, могу се очекивати различити узроци посматраних симптома.

Третирање ТАГ_Ну и вирилизација

У зависности од узрока Hirsutyzmу и вирилизације, предузимају се различите терапије. Хируршко уклањање је суштинско код тумора јајника или надбубрежника; глукокортикостероиди и анти-андрогени препарати се примењују код конгениталне хипертрофије надлактице.

Hirsutyzm лијек захтева прекид лекова који узрокује абнормалност косе. Ако се узрок болести не може доказати, третман је само симптоматски, коса треба механички уклонити (у другим облицима, такве акције се узимају из козметичких разлога).

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*