Комплекс лаког канала

Лактов нерв излази из хумерусног плексуса и пролази кроз лактов канал, који се формира од медијалног епикондифала раменског удара, лијевог лигамента и тетиве, смештеног између глава лактичног бендера мишића зглоба.

Повреде, дегенеративне промене или запаљене промјене обично доводе до сужавања канала. Често се синдром лаког канала појављује са обе стране код истог пацијента. Поред едематозних лезија у самом нерву, компресија може настати као резултат аномалија око нервних влакана узрокованих различитим клиничким условима.

Симптоми монтаже коленског канала

Као резултат процеса компресије који се примећује на нивоу лакатног канала, јављају се поремећаји описани од стране пацијената као отрплост и трепетање, који се интензивирају након савијања удова у комору лакта (у том случају притисак на нерв се појачава).

Абнормалности се примећују у малим и срдачним прстима. Поред тога, клиничко испитивање је открило позитиван Фромент тест – пацијент није био у могућности да савија пљусак како би ухватио, нпр. лист папира. Постоји и позитиван Тинелов симптом – парестезије су интензивније када напустите тзв. „Лежаљке“. жлеб за лакат. Мишеви инервирани лаким нервом су ослабљени и атрофирани секундарни.

Други тестови се могу користити за извођење такозваног „теста“. тест циркуса, за који се утврди да је позитиван када се палац малог прста не може додирнути, или Лутхи тест, који је позитиван када пацијент не може да стигне до целог обима бочице тако што га ухвати између палца и показивача .

Препознавање склопа лактосног канала

У дијагностичком процесу синдрома лакатног канала узимају се у обзир примедбе које је пацијент извео и симптоме који су примећени током клиничког прегледа. Одређивање дијагнозе често захтијева додатна испитивања, што илуструје структуру зглоба лактова. Ови тестови се спроводе како би се открили могући остеофити.

Код диференцијације склопа коморе лакта треба узети у обзир склоп горњег дела грудног коша (у ком случају се оштећују различита нервна влакна која излазе из плеберуса хумеруса) и склоп карпалног тунела лактоборног нерва.

Лечење синдрома лаког канала

Синдром лаког канала третира се конзервативно са локалним ињекцијама глукокортикостероида ако је стање запаљено. За друге узроке притиска на лактову нерву, препоручује се хируршко лечење. У случају коегзистенције системских болести, њихов третман је неопходан.
Мариусз Кłос

– Унутрашње болести „, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
Проф. др. Мед. Вłадисłав Јакимовицз Клиничка неурологија у контексту Приручника за студенте медицине „, ед. Миецзисłав Голдсзтајн, ед.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*