Лапароскопија се врши у сумњивим предметима

Већина ектопичних трудноћа налази се у јајовитој туби, друга локација је повезана са чешћим компликацијама, посебно крварењем. Штавише, трудноћа која се налази у абдоминалној шупљини повезана је са високом смртношћу код трудница, код којих таква ектопична трудноћа није откривена довољно рано.

Није неуобичајено да се абнормално гнежење понови на истој локацији у случају друге трудноће. Учесталост локализације ектопичне трудноће у падајућем редоследу: јајовозна цев (део бубља – 80 процената, део столарије, останак), абдомен, јајник и цервик.

Симптоми ектопичне трудноће

Класични симптоми током ектопичне трудноће су неправилно крварење у материци и бол у стомаку. Међутим, често се у раној фази не примећују никакви симптоми, али се менструација зауставља, што може указивати на трудноћу и није показатељ ненормалне локације. Екстремни екстремитети код пацијената могу довести до хиповолемичног шока и сродних симптома као резултат повећаног крварења у материци.

Жене са трудноћом која се налазе у јајовитој туби имају тенденцију да доживљавају унилатерални бол у стомаку када дође до крварења, тј. Кад умре јаје фетуса. Могуће је да ће се током неколико недеља појавити много болних напада. У случају оштећења јајоводне тубуле, најчешће се не примењују поновљени напади; обично постоји само један, али значајно повећан бол у време лома јајовода.

Главни симптоми спонтаног трудноће који се јављају током ектопичне трудноће су: једнострани абдоминални или анални бол и приликом испоруке гаса, крварење, за неколико недеља поновљена изненадна слабост, која је узрокована шоком од перитонеалне иритације крвљу која излази из јајовод. Са друге стране, гинеколошки преглед показује постепено формирање периоперативног и феталног хематома.

Признавање ектопичне трудноће

У раној фази ектопичне трудноће, дијагноза је тешко направити, јер неискривљена ектопична трудноћа пролази као нормална интраутерална трудноћа. Појава фактора ризика захтева спровођење одговарајућих дијагностичких процедура.

Основне методе дијагнозе ектопичне трудноће су: мерење концентрације подјединица бета хормона гонадотропина (бета-хЦГ) и ултразвука. Лапароскопија се обавља у сумњивим случајевима, али чак и тада се може занемарити појављивање ектопичне трудноће.

Одређивање концентрације бета-хЦГ има за циљ да демонстрира да ли је њен ниво у серуму нормалан и која је динамика његове акумулације. Ектопична трудноћа се сумња да је концентрација висока (у нормалним границама), а трансторакална ултразвучност не показује присуство балона трудноће. У овом случају потребно је поновити тест.

Превелике или постепене концентрације бета-хЦГ-а често се примећују током ектопичне трудноће. Постоје неки докази о трудноћи изван ударне материце ултразвуком, али може се десити да нормална трудноћа коегзистира са ектополошком трудноћом (то се назива хетеротропска трудноћа).

Лечење ектопичне трудноће

Тренутно постоји неколико начина лечења ектопичне трудноће: чекај-и-видети, фармаколошки или хируршки. Ако се дијагностикује у раној фази и не пронађу никакви симптоми, чекање може бити прави начин да се настави, пошто 70 одсто пацијената у овој групи успева да избегне хируршку интервенцију.

Фармаколошка терапија (посебно метотрексат) се препоручује код пацијената у добром општем стању, са ниским концентрацијама бета подјединице хормонског гонадотропин хормона, када нема примећене коегзистенције правилно постављене трудноће и када промјена која одговара ектополошкој трудноћи није веће од 4 центиметра. Хируршко лечење, с друге стране, подразумева уклањање елемената фетуса од места неправилног гнежења.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*