Локација стеченог избељивања може бити другачија

Главни клинички симптом набављеног албинизма је присуство на кожи добро дефинисаних дисколорација са дисколорацијом на њиховој периферији, која понекад може бити толико опсежна да је тешко одредити да ли је дисколорација у ствари здрава кожа, а процес болести се састоји у суштини у присуство само дисколорација коже.

У окружењу промена и на подручју фоликула косе, у белим тачкама се одржава боја и са ових места почиње процес промјене лезија (репигментација). Коса је бела у боји у области бељења промене боје.

Локација купљеног витилига може се разликовати. Најчешће, лезије се односе на кожу лица, леђа рака и околину генитоуринарних органа. Догађа се да је болест генерализована и да се јавља у целој области коже.

Трајање купљеног албинизма је претежно вишегодишње, али промене често трају доживотно. Белови се могу појавити изненада или постепено. Љети су видљивији, што је повезано са интензитетом промене боје на периферији лезија коже. Дисколорација од самог сунца може ослабити. Обично абнормалности коже нису праћене сврабом и болом.

Прибављена дијагноза витилигоа

Дијагноза стеченог албинизма могуће је на основу типичног клиничког тока стеченог албинизма, уз детекцију обојених тачака које немају запаљенске или атрофичне карактеристике. Обично постоје бројне епидемије. Важна је и клиничка историја, која треба узети у обзир појаву витилига стеченог код чланова породице (око 30%). Ризик од развоја породичне историје је ограничен.

Код диференцијације погоршаног витилига, треба узети у обзир урођени витилиго, у коме се беланчевине већ примећују при рођењу. Поред тога, наводни албинизам може показати сличне клиничке знаке.

Примењена белина се развија током лечења псоријазе (тада има систем који одговара претходној псориаси), у акутном перути (у којем након сунчања имају финији карактер, без јасног разграничења из околине). Друго стање с сличним поремећајима коже је хлоазма.

Лечење купљеног албинизма

До сада није познато ефикасно лијечење купљеног албинизма. Примијењена је фототерапија, која се одвија слично као код псоријазе. Терапијски менаџмент треба спровести током периода од неколико мјесеци, али ипак, добар терапијски ефекат се добија само у неким случајевима.

У третману витилига купљеног код деце, може се користити опћенито (орално) и локално (екстерно) свјежег екстракта кашике за погођена подручја. Поред тога, неовисно зрачење може се укључити код деце. У неким клиничким случајевима, препоручљиво је користити седатив, јер се болест може повезати са абнормалним реакцијама из психике и нервног система.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*