Микозе централног нервног система

Микозе нервног система карактерише спор клинички ток, са постепеним повећањем симптома. Постоји много уобичајених симптома, упркос дејству различитих патогена. Често, клинички ток болести не дозвољава нам да проценимо патогене који су узроковали болест.

Кандидоза је узрокована инфекцијом Цандида албицанс (најчешће), обично уз истовремено оштећење целуларног имунитета тијела. Понекад постоји инфекција током хоспитализације. Гљивица улази кроз централни нервни систем кроз крв и болест се јавља у облику менингитиса.

Доминантни симптом је главобоља и други симптоми повезани са повећаним интракранијалним притиском (мучнина, повраћање, душевни поремећаји). Тест треба да идентификује симптоме гуме (нпр. Крутост врата) и присуство стазног диска приликом испитивања фундуса очију видним стаклом. Болест прати грозница и често се хидроцефалус развија као компликација.

Криптококоза је узрокована гљивицом Цриптоцоццус неоформанс, која је широко распрострањена широм света. По правилу, инфекција се јавља путем инхалације – појављују се промене у плућима, а када се поново активирају, гљиве улазе у крв и одатле у централни нервни систем.

Болест се обично јавља у облику менингитиса или мозга. Појављују се оток и синдром симптома повећаног интракранијалног притиска. Инфекција у облику церебралних апсцеса доводи до фокалних знакова сличних онима који су примећени у туморима. Температура тела може бити тачна. Криптококоза необичног курса узрокује исхемијске мождане мождане мождине.

Аспергилоза централног нервног система узрокована је проласком спорова Аспергиллус из ваздуха у респираторни тракт или отворену рану, а одатле, континуитетом од суседних анатомских структура или крвотока, у мозак.

У овом облику микозе, менингитис је реткост, али се болест често јавља у облику апсцеса или неколико апсцеса мозга или енцефалитиса. У симптомима доминирају главобоље, али може доћи до епилептичких напада, поремећаја свести и симптома повезаних са оштећењем специфичних структура централног нервног система.

Дијагноза миокоза централног нервног система

Болест се сумња код пацијената са одговарајућом клиничком историјом, симптомима и суживотним условима имунодефицијенције. Дијагноза се може извршити потврђивањем присуства гљивице у цереброспиналној течности.

Претпоставке могу открити биокемијске особине саме течности – незнатно другачије у зависности од врсте гљивица која узрокује болест, али уопште, без обзира на патоген, могу се појавити у микозама централног нервног система: повећање броја ћелија, повећање у нивоу протеина и смањеној концентрацији глукозе (промене су неспецифичне и сличне се јављају у случају бактеријских или вирусних инфекција).

Имагинг ће се користити за израчунавање томографије или магнетне резонанце главе, што може показати присуство апсцеса и хидроцефалуса.

Лечење миокозе централног нервног система

Амфотерицин Б, азол лекови (нпр., Алкални, алкални) се користе у лечењу специфичних гљивица. флуконазол, вориконазол) и 5-флуороцитозин. Постоје неке индикације за хируршко уклањање лезије. Поред тога, користе се симптоматски третмани и рехабилитација, као и други облици менингитиса.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*