Моноклонска моноклинеарна имуноглобулинска депозитна болест

Клинички симптоми болести депозита моноклоналних имуноглобулина изазивају дијагностички процес према системским абнормалностима, који се такође манифестују у бубрезима.

Дијагноза болести депозита моноклоналног имуноглобулина је могућа након хистолошког прегледа бубрежног ткива прикупљеног током биопсије овог органа, што показује промене у гломерулима (фокална, фиброзна и емајлна нодула, ау блажим варијантама – благо ширење и депозиција месангијума матрикс) и у бубрежним намотинама (депозитима који апсорбују киселину).

Специјална студија заснована на имунофлуоресценцији показује присуство тешких или лаких ланаца који се акумулирају у бубрезима. Осим тога, абнормалности се примећују код већине пацијената у серуму и урину, где се откривају моноклонски имуноглобулини, који су одговорни за појаву бубрежног оштећења.

Третман болести депозита моноклоналног имуноглобулина

Болест депозита моноклоналних имуноглобулина је пролиферативна болест која захтева хемотерапију.

Код плазма миелома, код старијих пацијената је потребна конвенционална хемотерапија, док је код млађих пацијената потребна интензивна хемотерапија са трансплантацијом хематопоетских матичних ћелија. Такав третман болести депозита моноклоналног имуноглобулина омогућава каснију примену бубрежне замјенске терапије (због дужег трајања бубрежне функције).

Прогноза депозита моноклоналних имуноглобулина код болести

Болест депозита моноклоналних имуноглобулина није прогностична у смислу бубрежних промена. До половине свих пацијената ће бити потребна дијализа у року од 5 година. Прогноза системских поремећаја зависи од лоцирања органа депозита.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*