Можда је посјетио психолога за помоћ?

Цолон ирритабиле, колитис спастица је хронична функционална колоректална болест различите тежине и тежине. Често се термин раздражљивог црева такође користи за описивање болести назване слузокожом колитиса. Функционалне промене типичне за ову болест укључују повећану секрецију слузи, често појављујућа контрактилна стања или стимулисану перисталту, међутим, углавном иритирајуће црево се открива моторичким поремећајима.

Женама је много више под утјецајем иритабилне болести црева. Стрес и емоционална узбуђења су фактори који предиспонирају појаву повезаних болести. Симптоми су обично веома оптерећени и због њихове преваленце код других абдоминалних болести често се погрешно дијагностикује.

Симптоми иритабилног црева

Типичан симптом надражујуће црева је бол у стомаку. Обично се јављају са различитим интензитетом у сличним ситуацијама, нпр. у следећим случајевима Веома често када сте ван куће, у чудном окружењу. Дијагноза раздражљивог црева је дуготрајан и сложен процес, јер се заснива на искључивању других, сумњивих болести гастроинтестиналног тракта. Надражујућа црева се карактеришу анамнезом и изгледом пацијента, понекад се може осјетити смањивање и осећај осетљивог на додир, приликом физичког прегледа, ау абдоминалном рендгенском зраку се може узбудити и узнемиравати.

Лечење надражујуће црева

Лечење раздражљивог црева требало би да почне објашњавајући пацијенту специфичну природу његове болести, тако да се пацијент може ослободити његових страхова и сопствених, често погрешних сумњи о могућим узроцима његове болести.

Најважнија ствар у процесу иритирајућег третмана црева је промена исхране. Оброци треба припремити на основу принципа мале количине. Такође је неопходно смањити потрошњу влакана, имајући у виду честу потрошњу сокова од воћа и поврћа, који би надокнадили недостатке витамина због неуспеха снабдијевања адекватном количином воћа и поврћа. Треба запамтити и правилну хидратацију тела и повећање телесне активности. Међутим, прекомерна употреба лекова (посебно лаксатива) није препоручљива. Бол у надражујућем цреву најбоље се ублажава коришћењем топлих облога, као последње средство помоћу дијастолних средстава и повремених левата.
Зханета Малец

Коментари Осјетљива црева

Магда | 2008-12-31 01:39

Смирење је болест изазвана загонетком онога што се дешава у нашим главама. То је болест узрокована стресом, јер смо стресни, нервозни. Можда би посета психологу помогла, олабавила је и покушала да је ужива сваког дана.

агата | 2009-01-10 14:58

Да ли и ваша мартха има сламну столицу, жудњу и осјећај олакшања након сваког посла?
Недавно сам био на тесту и резултати крви и урина су у реду.
али ја служим нервозно време и један импулс је довољан, и већ ми је лоше и ја имам притисак.
они се плаше сваког дана. Једва једем нешто, али сув хлеб.
Добро ми је да пијем каламус. али ипак стрес узима свој допринос.

Програм ће бити имплементиран у 14.01.2009. У 18:45 часова.

Ја имам ове симптоме и излечио сам се за њих већ неко вријеме, лекови ми помажу око 3-4 сата, а онда се вратим, али пошто ја једем мало боље, 2 кашике јогурта на дан су довољне 🙂 Или ви осећаће згушњавање у левом препуху, мој доктор ми је рекао о преосталим гасовима и таквим тамо.

агата | 2009-01-15 18:41

Сазнао сам да је све ово нервозно. То може бити неуроза дроге, страх од нечега конкретног. Све ово се акумулира у подсвести и напади у неочекиваном тренутку. Он пушта неко време, али се враћа као бумеранг.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*