На почетку се повећава гломеруларна филтрација.

На почетку, дијабетична нефропатија не показује никакве клиничке знаке. Прва манифестација болести је појава малих количина албуминског протеина у урину (микроалбуминурија). На почетку се повећава и гломеруларна филтрација, повећавају се бубрези, детектује се шећерни урин и пацијент пролази више урина. Након контроле дијабетеса, симптоми нестају код већине пацијената.

Како болест напредује, гломеруларна филтрација на почетку нормализује, а затим се смањује, протеинурија се јавља не само уз губитак самог албумина, већ и постаје неселективна, развијају се морфолошке промјене у бубрезима. У отвореној фази нефропатије појављују се хипертензија и друге бројне компликације дијабетеса.

Дијагноза дијабетске нефропатије

Дијабетска нефропатија се дијагноза код пацијената са дијабетесом типа И или типа ИИ након искључивања других болести бубрега и одређивања микроалбуминурије (излучивање албумин у урину од 30 до 300 мг дневно, ако је концентрација већа од 300 мг се назива макроалбуминурија) у најмање две студије од три обављена за шест месеци. Дијагноза потврђује и присуство отворене протеинурије без потребе за проценом концентрације албумин у урину.

Диференцијална дијагноза треба да узме у обзир друге облике гломерулонефритиса током различитих болести, болести бубрега, завојница и интерстицијских бубрежних болести и других узрока микроалбуминурије (нпр. Болест бубрега, болест бубрега, болест бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега бубрега глутамина). Такође је важно напоменути да постоји много разлога за то: грозница у току акутних инфективних болести, физички напор, конзумирање богатих протеинских оброка, велике количине соли, дуго задржавајући сечну позицију).

У пацијентима са дијабетесом, албумин се може појавити у урину као резултат инфекције уринарног тракта, кардиоваскуларне инсуфицијенције или продужене хипертензије, због чега се ови услови искључују ради правилне дијагнозе дијабетске нефропатије.

Лечење дијабетичке нефропатије

Циљ лечења дијабетичком нефропатијом је успоравање напредовања промјена бубрега, стога је важно брзо дијагностицирати болест и започети одмах лечење. Мере заштите бубрега требало би применити чим се дијабетес дијагностикује и, поред тога, правилан третман основне болести може успорити напредак промјена бубрега.

Важно је да се оба боре против високог нивоа глукозе у крви и третирају абнормалне нивое липида, гојазност, хипертензију, лошу исхрану и унос протеина. Такође треба избјећи супстанце које оштећују бубреге (неки лекови и хемикалије), пушити и јести више кофеина.

Циљ је спречити акумулацију урина у уринарном тракту. Принцип лечења је рано укључивање лекова за заштиту бубрега, који укључују инхибиторе конвертазе и блокаторе ангиотензин рецептора.

Прогноза код дијабетске нефропатије

Прогноза код пацијената са дијабетичком нефропатијом није успјешна, нарочито када је болест дијагностикована касније и третман је неадекватан. Присуство протеина у урину представља фактор ризика за кардиоваскуларне компликације и повећава морталитет код дијабетичара. Ово је последица других хроничних компликација дијабетес мелитуса (нпр. Присуство дијабетес мелитуса). Главни разлози за то су следеће: а) око, нервни систем, дијабетична стопала, атеросклероза, исхемијска болест срца, б) лезије коже.

У просјеку, након 7 година дијабетичка нефропатија постаје клинички манифестна и након 5-10 година се развија хронична отказа бубрега. Дијабетска нефропатија је један од најчешћих узрока бубрежне замјенске терапије.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*