Најчешће су компликације мајке

Ризик од развоја гестационог дијабетеса се процењује приликом прве посете труднице жени гинекологу. Ако је висока, дијагноза треба одмах да се обави, у другим случајевима, само између 24., 28. недеље трудноће, врши се орални тест глукозе (50 грама глукозе се даје пацијенту и серумском шећеру мери се након једног сата). Ако су резултати теста нетачни, проширите обим теста.

Откривање дијабетеса трудноће је такође могуће на основу погрешног мерења нивоа глукозе у глави или у било које доба дана (у ком случају нивои морају бити већи).

Лечење дијабетеса трудноће

Циљ терапије дијабетесом трудноће је спречавање појаве компликација које могу утицати на мајку и фетус. Неопходно је имати адекватну исхрану са ограниченим уносом једноставних шећера.

Његова калорична вредност мора бити прилагођена старости трудноће, ранијим навикама у исхрани, телесној тежини и физичкој активности жене. Ако дијетални третман не успије и нивои глукозе остају неадекватни, терапија инсулином мора бити започета.

Приликом одлучивања да ли ће родити уз природне путеве, неопходно је узети у обзир тешкоће везане за гојазност уз исправну процјену тежине, што подразумијева ризик од продужења рођења, појаве хипоксије и механичких повреда. Ако ваша новорођена беба тежи више од 4 кг, треба размислити о порођају царским резом.

Компликације са гестацијом дијабетеса

Дијабетес трудноће обично не утиче на ембрионални развој фетуса, обично се развија у другој половини трудноће. Међутим, одређени проценат жена може имати низак степен поремећаја толеранције угљених хидрата у раним недељама трудноће, у којим случајевима често се примећују поремећаји у формирању појединих система и органа, што доводи до урођених дефеката код новорођенчади са гестационим дијабетесом.

Најчешће компликације код мајке укључују: мултидруг, хипертензију, рекурентне инфекције уринарног тракта, порођај са траумом (такође су уобичајени хируршки методи прекидања трудноће). Поред тога, постпартални развој дијабетеса је примећен код жена са поремећајима толеранције угљених хидрата који се примећују током трудноће.

Најчешћа фетална компликација гестацијског дијабетеса је фетална макросомија (тежина преко 4 кг), интраутерална смртност и перинатална траума. Осим тога, могу се развити неонаталне компликације – респираторна незрелост, снижена концентрација глукозе у серуму и калцијума и повећани нивои билирубина. Осим тога, деца мајки са дијагностификованим гестацијским дијабетесом имају већу вјероватноћу да ће развити гојазност код пубертета.

Прогноза дијабетеса трудноће

У случајевима ране дијагнозе абнормалне толеранције угљених хидрата и одговарајућег лечења, прогноза у трудноћи дијабетес је корисна и за мајку и за фетус (под условом да се ниво глукозе у крви нормализује). Појав компликација погоршава прогнозу за мајку и фетус.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*