Оштећење штетних живаца

Радијални нерв снабдева мишиће у исправљању подлактице, руке и прстију горњег екстремитета. Такође инзервира мишиће: радијатор рамена, претварач и дугачак распршивач палца. Генерално, сензорна иннервација се односи на кожу доњег рука, на средину подлактице и на дорзалну површину руке.

Оштећење радијалног живца је стога симптом недостатка иннервације у горенаведеним подручјима. Инфекције радијалног нерва су прилично честе. Један од главних узрока симптома је повреда, нарочито компресија радијалног нерва.

Симптоми парализе варирају у зависности од висине нерва на којој је повређен. У принципу, разликују се синдроми узроковани оштећењем радијалног нерва на висини аксиларног, ручног или подлактног.

Симптоми оштећења радијалног нерва

1. Абнормална функција радијалног нерва на нивоу подножја често је изазвана притиском од нервних шипака. У овом случају може се открити и оштећења других раменских структура.

Велико оштећење радијалног нерва може изазвати и дислокација рамена зглоба. Ови узроци оштећења аксиларног нерва су симптоми губитка иннервације у свим мишићима које нерви пружају.

Исправљање подлактице, руке и прстију је оштећено (у случају пареса) или немогуће (симптом примећен током потпуне парализе). Оштећени су и покрети померања подлактице и палца. Рука у току оштећења радијалног нерва се назива „пада“. Инверзија изравњене подлактице такође је ослабљена или укинута (када је подлактица савијена, инверзија је омогућена дјеловањем мишића бицепса руке, коју пружа други нерв).

Слабо руковање на страни оштећења је такође примећено (упоредите тако што ћете од пацијента затражити да истисне обе руке заједно са две руке пацијента). У основним зглобовима код пацијената нема прављења прављења прстију. Рефлекси из трицепса и мишића раменског радијуса индуковани током неуролошког прегледа су ослабљени или елиминирани.

2. Још једна област у којој је оштећење радијалног нерва могуће је висина руке. Ово је обично узроковано преломима раменске кости. Сама парализа нерва може се развити касније од прелома, пошто процеси зарастања раменске кости доводе до секундарне компресије на радијалном нерву.

Уобичајено се оштећења јављају на подручју где се нерв окреће око раменске кости. Ово стање се дешава након спавања у алкохолизацији у положају у коме је задњи део руке подржан тврдом површином. Ова врста оштећења се назива „парализа у суботу увече“. У току курса нема поремећаја мишића трицепса, јер грана која их снабдева превазилази штету (због тога је очуван рефлекс који изазивају мишиће трицепса).

3. Оштећење радијалног нерва на нивоу подлактице обично је узроковано фрактурама или дислокацијама радијалне кости. Рефлекси из трицепса и мишића мишића су нормални у овим недостацима, а примећују се само дислокација палца и равнање прстију.

Сензорни поремећаји узроковани оштећењем радијалног нерва нису трајни. Подручје абнормалног сензације може се десити у мањим или већим подручјима описане коже, које обезбеђује радијални нерв. Имајте на уму да слични симптоми падајуће руке (тј. „Падање руке“, „падање руке“, „падање руке“, „падање руке“, „падање руке“, „падање руке“, „падање руке“). Ако су ваши прсти и руке паралисани једни са другима (нпр. Паралишући прсте и руке) без сензорних поремећаја, то су типични симптом тровања оловом.

Признавање, лечење и прогнозирање оштећења радијалног нерва

Дијагноза оштећења радијалног нерва заснована је на темељној медицинској историји и неуролошким прегледима. Електромија се врши за процену прогнозе и озбиљности промјена. Тестирање магнетне резонанце је препоручљиво у случају сумњивих процеса компресије на радијалном нерву.

Прогноза оштећења је углавном добра. Услов је кориштење посебне шине која држи зглобну зглоб и прсте у усправном положају. Рехабилитација је такође важна, а инхибитори холин естеразе (овај ензим разбија важну супстанцу) препоручује се да ојачају стимулацију нерва унутар оштећеног нерва, што стимулише процес ремонта.
Мариусз Кłос

Коментари Оштећење радијалног нерва

Птросуриум 2013-12-03 14:27

Као да академски лекови знају (а ја не поричем), нешто није у реду са мојом парализом. Неурологија је тако тешко поље на коме се дивим и поздравим сваког доктора, али стварно не играм ништа у свом животу. Ова судбина, овај живот је само путовање. Испразните га, ви сте, и за тренутак имате негде. Треба запамтити да је живот само путовање.

Бозена из Биаłисток 2014-03-11 09:29

У мени * генијалац * ортопедичар из Биаłисток-а неко ко се зове Ц. Космацзевски не види никакву везу између оштећења радијалног нерва и прелома више прелома других епифиза обе ручне кости. Поред тога, * геније * је судски вештак.

Радзиелло | 2014-06-24 00:14

Госпођо Божено, јер таква веза нема. Као и обично, у Пољској има 38 милиона становника.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*