Остеоартритис код дијабетеса

Гојазност погодује остеоартритису током дијабетеса, што се примећује углавном код пацијената са другим типом дијабетеса. Стога, остеоартритис је чешћи и развија се брже него у општој популацији, а такође је израженији.

Абнормалности се углавном односе на велике зглобове (углавном колена). Код пацијената са дијабетесом типа И, дегенеративне лезије не примећују чешће, осим у случају малих зглобова у прстима.

Симптоми остеоартритиса код дијабетеса

Клинички ток остеоартритиса током дијабетеса се не разликује од оног који се примећује код пацијената без ове основне болести. Међутим, симптоми могу бити бржи и тежи. Бол у зглобовима, смањена покретљивост и мање честа дилатација и деформација контура костију у зглобовима и развој нежности током додира доминирају.

Са дегенеративним промјенама, други симптоми често коегзистирају, везани за различите и чешће компликације различитих система и органа, који се развијају код дијабетичара.

Лечење остеоартритиса код дијабетеса

Основа за терапију остеоартритиса током дијабетеса је борба против гојазности кроз промену начина живота и одговарајућу дијету. Ово омогућава одлагање дегенеративних процеса и тиме смањује болести.

Такође је важно правилно третирати дијабетес како би се нормализовао ниво глукозе у серуму. Поред тога, препоручује се рехабилитација, ортопедски материјал и одговарајућа обућа. Лијекови се могу користити за примјену оних који су назначени у не-дијабетичким дегенеративним болестима зглобова.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*