Плућне болести узроковане не-туберкулозним микрообактеријама отпорним на Аци

Плућне болести које изазивају нетуберкулозне киселине отпорне микобактерије су иначе атипичне микробактеријезе. Ове микобактерије укључују Мицобацтериум авиум, Мицобацтериум интрацеллуларе, Мицобацтериум кансасии, Мицобацтериум абсцессус.

Инфекција се не преноси од човека до човека. Људска инфекција – зоонотске микобактерије, прашина – ретко. Нон-туберцулоус мицобацтериа нису патогени. Упркос инфекцији, болест се јавља изузетно ретко.

Повољни фактори су: присуство имуносупресије, прелиминарно оштећење плућа, инфекција коже. Додатне особине болести су: неупотребљивост теста туберкулина, примарна отпорност на туберкулозе, без тенденција промјена сира и пића.

Симптоми атипичних микобактерија

Атипична микробактерије подсећа на туберкулозу плућа. Карактерише их једнострани, безболни грлићни лимфаденитис. Осим тога, постоје и лезије коже сличне онима у току лезије.

Остали симптоми су: фистуле, грозница, ноћно знојење, бол у стомаку, губитак тежине, хронична дијареја. У респираторном систему видљиве су шупљине у врховима плућа и могу се наћи коморбидне болести плућа.

Лечење атипичних микобактерија

Атипична микробактерија се третира лековима резервоара због своје отпорности на стандардне туберкулоцидате. Требало би да се користе комбинације неколико лекова и третман треба да траје не краће од 18 месеци.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*