Поред тога, активност срца може бити поремећена

Хаемохроматоза је уројена болест која се најчешће јавља код деце. Он се наслеђује аутосомално рецесивно. Одликује га акумулација прекомерне количине гвожђа у телу, које се депонује у органима попут панкреаса или јетре.

Урођена хемохроматоза се манифестује нивоима гвожђа већи од 20 г. ова велика количина је токсична због пероксидације липида услед катаболизоване реакције жељеза са слободним радикалима, стимулације формирања колагена или директне интеракције са ДНК која доводи до смрти ћелије.

Симптоми хемороматозе

Хаемохроматоза се јавља углавном код мушкараца пре 40 година живота. Старење: – рођендан. Појављују се хепатитис, промјена боје коже, абдоминални бол, поремећаји глукозе у крви (чак и дијабетес) и атипични артритис. Поред тога, срчана функција може бити оштећена.

Већина горе наведених симптома хемохроматозе може бити због хипотензије гонада, што такође доводи до губитка сексуалног погона и импотенције код мушкараца и губитка менструације код жена.

Касније у току хемохроматозе, развија се класична тријада симптома: цироза јетре са хепатомегалијом, дијабетес, промена боје коже.

Лечење хемохроматозе

Ток хемохроматозе може се променити крварењем и употребом једињења за келирање гвожђа.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*