Поред тога, постоје и бројне и ситне црне главе

Примарна лезија коже у акној је комод, одакле се испразне и одводе и сиво-беле масе, затамњене на врху. Као резултат притиска и интензивног запаљеног процеса, формирају се папулопапуларне циркулације и гнојне цисте.

Обична акна је обично повезана са анксиозношћу коже лица, леђа и грудног коша, тј. Себоррхеских подручја. Клинички ток је обично хроничан, а лезије незнатно слабе током лета због повећане изложености сунчевој светлости.

Акне сорте

Осим најчешће разноликости акни, у којима се поред грудних коша примећују грудвице и пустуле, постоји још неколико клиничких облика, које карактеришу различити степени озбиљности лезија и морфолошки изглед лезија коже.

Адолесцентне акне карактеришу лоше тешке лезије, са претежно црвеном главом и папиларним лезијама, које се најчешће налазе на лицу и леђима. Ова сорта је отежана у доби пубертета, а затим спонтано нестаје након неколико година болести.

Ацне вулгарис карактеришу гнојне цисте, које лече процесом ожиљака (ожиљци су неуједначени, дубоки и често веома дезинфицирани).

Концентрирани акни се јављају дубоким инфилтрацијама и цистама абсцеса, који се често мешају заједно како би се формирала слика већих епидемија болести. Поред тога, постоје и бројне и фине мрље. Поред типичних локација, ова врста се често налази у кожи пазуха, препона и задњица. Овај облик се појављује само код мушкараца.

Ожиљци акне карактерише развој ожиљака унутар акни лезија, који често коегзистирају са фокусираном или опуштеном сортом. Понекад је изолован и може утицати на кожу врата.

Акне са општим симптомима карактерише озбиљан клинички ток, који се јавља само код младих мушкараца. Лезије коже се распадају, а болест је праћена повећањем нивоа бијелих крвних зрнаца у серуму и брзином смањења еритроцита (ЕСР), а заједничке болести и грозница често коегзистирају.

Акне се индукују у неколико клиничких облика. Болест може бити професионална (обично након контакта са хлором, уљима и децом), везана за дрогу (после употребе стероида, јода, барбитурата и других препарата), козметичара (узрокована употребом праха и розе).

Акне се јављају код дојенчади као резултат превелике заштите и употребе формула са иритантним хемикалијама.

Лечење акни вулгарис

У системском управљању акнама коришћени су тетрациклини са антимикробним својствима и инхибирајуци ензими који су секретирали Пропионибацтериум ацнес.

Припреме треба водити хронично током периода од неколико мјесеци. У исто време, морају се користити витамини Б, са изузетком витамина Б12. Остали анти-бактеријски лекови се могу користити за давање еритромицина, миноциклина или доксициклина. Други витамин који помаже у лечењу акни је витамин ПП, који има анти-агинг ефекат.

Код различитих акни са системским симптомима, добар терапеутски ефекат се добија применом малих доза глукокортикостероида.

У спољашњој терапији акне вулгариса препоручује се углавном употреба аеросола, суспензија, праха или паста, јер масти изазивају запушавање у устима фоликула. Припреме са анти-агингом, кератолитиком, антимикробним и антиинфламаторним ефектима треба давати локално.

У случајевима акне са тешким симптомима коже треба користити аеросоле или растворе који садрже антибиотике (тетрациклине, еритромицин, неомицин, клиндамицин) или бензоил пероксид и азелаичну киселину. Локална примена препарата витамина А препоручује се у црним и црвеним цвјетовима.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*