Поред тога, постоји мучнина и повраћање

Излучивање камена и иритација уретера могу довести до типичне бубрежне колике која се манифестује болом у лумбалном или бочном абдомену са карактеристичним зрачењем према јавним и спољним гениталним крижањима.

Поред тога, јављају мучнина и повраћање, рефлексна интестинална опструкција (заустављање ветра и црева), а урин се често преносе у малим количинама. Црвене ћелије су присутне у урину (ако урин има тамну боју, назива се хематурија), пацијент је блед, знојен.

Дијагноза се заснива на клиничким симптомима и резултатима снимања (ултразвук може открити камење присутно у уринарном тракту и проширење уринарног тракта, рентгенски абдомин открива само неке депозите, компјутерску томографију изведену у случају дијагностичких сумњи, урографију – уколико рачунарска томографија није помогао у дијагнози или није био доступан). Општи тест урина такође је обавезан – помаже у диверзификацији хемијског састава депозита.

Лечење каменца у бубрегу

Конзервативни третман бубрежне колике се састоји у релаксацији бола и уклањању препреке у одливу урина. Поступак између напада је ограничен само на пијење више течности и ограничавање потрошње хране која садржи супстанце из којих се формирају камени.

Инвазивни третман подразумијева уклањање депозита тако што их сруши користећи таласе које се стварају изван тијела, или ендоскопским или традиционалним хируршким методама.

Компликације и прогноза бубрежних камења

Најважнија компликација са камењем у бубрегу је инфекција уринарног тракта (често рекурентна), што може изазвати септикемију. Осим тога, одвод урина може се блокирати, а хидронефроза може да се развије као резултат опструкције. Поред тога, пацијенти понекад развијају хипертензију и хроничну бубрежну инсуфицијенцију.

Прогноза је добра. Време спонтане излучивања камена из уретера је у просјеку 17 дана. Каменчићи већи од 7 мм ретко се излучују спонтано. Рана дијагноза и одређивање облика болести, као и брза имплементација лечења значајно побољшавају прогнозу.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*