Прехрамбена сепарација

Преурањено одвајање лежаја може доћи без икаквих предиктивних симптома. Често су први симптоми болови у стомаку познати као брадавице. Расположење се погоршава, страх, отежан ваздух, слабост појављује се, понекад пацијенти пријављују осећај пуности и абдоминалног угњетавања. Понекад жене престају да осећају покрет фетуса.

Током превременог одвајања плаценте, крварење гениталног тракта је типичан симптом. Међутим, понекад је случај да се, чак иу најтежим случајевима, не погоршава. У неким пацијентима уопште нема крварења, а крв се акумулира само између плаценте и матерњег зида.

У екстремним случајевима прераног раздвајања лежаја, који се не откривају у времену, развија се шок са типичним симптомима. Појављује се палоненеза лица, уста и коже руку. Пулс срца је брз и плитак, а крвни притисак се смањује.

Неповољан симптом преураног одвајања плаценте јесте то што нема крварења, јер то може указивати на рано потпуно одвајање плаценте или поремећај стрјевања.

Препознавање преране сепарације лежајева

Дијагноза превременог одвајања лежајева може се одредити клиничким знацима, тестовима трудноће и додатним тестовима имиџинга. Степен озбиљности се процењује на основу клиничког тока (волумен изгубљене крви, степен напетости утеруса мишића, присутност шокова, поремећаји стрјевања, функција срца фетуса) и анатомски критеријуми.

Ултразвук показује присуство хематома грлића, али ако се плацента налази на задњем зиду материце, њено присуство не може увек бити потврдјено. У диференцијацији треба узети у обзир све друге узроке гениталног крварења које се јављају током трећег тромесечја трудноће. (нпр. фронтални лежиште, руптура у материци).

Тешки бол у стомаку без крварења може указивати на друге узроке симптома, као што су акутни апендицитис, перитонитис, панкреас, пијелонефритис и оштећење васкуларних органа.

Лечење претераног раздвајања лежајева

У случају превременог одвајања плаценте, пацијент мора бити хоспитализован. Неопходно је процијенити опште стање мајке (праћење основних параметара, превенција шока, акушерски преглед) и фетус (процјена функције срца и покрета, ултрасонографија).

Најефикаснији начин бављења преурањеним одвајањем често је царски рез. То зависи углавном од присуства експонената који прете животом мајке или фетуса. Стимуланси бета-адренергичног рецептора се користе у раној фази превремене плацентне секреције иу ситуацијама када фетус није у стању да живи ектуелно.

Прогноза претераног раздвајања лежајева

Преурањено одвајање лежишта је увек опасно стање, посебно ако се ради о великој површини носивог ткива. Уколико то не учините, може доћи до смрти мајке и фетуса. Тешки случајеви се врло често јављају са смрћу фетуса због његове хипоксије или крварења.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*