Прекиди Рамиен Бонеса

Прекиди хумерус осовине углавном се посматрају код одраслих и представљају „спиралне“ фрактуре са расипањем прелома. Они се манифестују деформацијама раменима, отицањем и болешћу, као и ограничавањем мобилности удова. Понекад су велике количине крви ексангуинисане као резултат повреде и формира се велики хематом – тада рука је тврда и кожа је напета.

Понекад, код ове врсте фрактуре оштећен је радијални нерв или артерија руке. У третману, циљ је поставити преломе користећи неинвазивне методе. Ако то није могуће, примењује се мекано одијело у трајању од 6-8 недеља.

Прекиди лоптице хумеруса обећавају добру прогнозу – постижу се рана адхезија и благотворни опоравак, чак иу случајевима када костни фрагменти нису прецизно прилагођени. Индикација за операцију је нервна или артеријска оштећења.

Прекиди даље епифизе хумеруса

Прекиди у даљој епифизи хумеруса обично су резултат индиректних повреда. Као правило, то су суперцранијалне лезије, које се обично јављају код деце. Појављују се у болу и отицању лактосног зглоба, као и код значајног ограничења покретљивости у зглобу.

Понекад је артерија хумеруса оштећена истовремено, тако да током периода може доћи до поремећаја циркулације крви удова. Лечење прелома даљих проксималних епифиза хумеруса је конзервативно. Фракције се постављају под анестезијом пацијента. Није неуобичајено да поступак затвара светлост или оштети артерију. Имобилизација цервикалне петље је довољна.

Прекиди костију хумеруса унутар зглоба коморе

Прекиди на површини зглобова обично су резултат директне повреде. Често се јавља велика оштећења меких ткива ове области. Клинички знаци су слични. Појављује се изненадни и јак бол, спој лактова је едематозни, општи контуре зглоба су замућени и кретање удова је оштећено.

Код трансторакалних прелома хумерус костију, преломи су често бројни и мали, што чини терапеутске процедуре веома тешким и како хируршке и неоперативне терапије често не доносе жељене резултате, не постоји потпуни опоравак покретљивости унутар зглоба лактова.

Изненадна и снажна контракција мишића повезаних са структурама бочне кондиларације и медиалне епикондиларације је узрок њиховог одвајања и померања фрагмената. Понекад се овај сплитер повлачи у зглоб коморе ако је постао трауматизован.

У преломима са малим помицањем довољно је да имобилишемо удицу на петљи у врату или у трупу гипса под углом од 90 степени – након 3-4 недеље таквог третмана препоручљиво је започети рехабилитацију која се састоји у вјежбама лактатног зглоба . Ако дође до значајних кретања, потребно је хируршко лечење.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*