Примарни хипералдостеронизам (Конов синдром, Алдостеронизам)

Примарни хипералдостеронизам (примарни алдостеронизам синдром, Цонна синдром, алдостеронизам, латински). Хипералдостерононисмус). Први описани случај Конског бенда у Пољској објављен је 1957. године. Пацијенту је лијечено хируршко уклањање аденома адреналне жлезде. Примарни хипералдостеронизам се односи на групу људи старијих од 30 година. до 50. и углавном се јавља код жена.

Узроци примарног хипералдостеронизма

Примарни хипералдостеронизам изазива прекомерна и аутономна секреција алдостерона од стране једног гломеруларног аденома или вишеструких гломеруларних аденома, рака гломеруларног слоја или хиперплазије. Ово резултира задржавањем воде и натријума у организму уз повећано излучивање калијума.

Ензимски дефект 17-хидроксилације је поремећај погодан за Цонна синдром. Настао недостатак кортизола доводи до повећања производње АЦТХ, што интензивира синтезу стероида надбубрежних жлезда без ОХ групе на Ц 17. Формирају се вишак минералокортикоида, тј. Алдостерон, деоксикортикостерон, деривати 18-ОХДОЦ. Ово се зове конгенитални хипералдеростеронизам.

Симптоми примарног хипералдеростеронизма

Симптоми примарног хипералдостеронизма укључују

– стална артеријска хипертензија, посебно дијастолна хипертензија, главни је симптом болести. У одсуству ортостатичног пада притиска и повећања Валсалвиног тестног притиска.

– Прекомерна секреција алдостерона у примарном хипералдостеронизму се манифестује недостатком калијума, повећаном амонијеогенезом, оштећењем концентрације урина и ацидификације,

– хипокалемична алкалоза: може изазвати симптоме као што су парестезија, слабост мишића и тетанус, или довести до оштећења толеранције угљених хидрата,

– ренин систем је јасно инхибиран,

– Како болест напредује, јављају се промјене у реналним каналима, што се манифестује повећаном жеђом и често потребом да прође урин, посебно ноћу,

– повећање телесне тежине више од 1,5 кг дневно.

Дијагноза примарног хипералдеростеронизма

Повећани нивои калорија имају значајан дијагностички значај за примарни хипералдостеронизам.

Лечење примарног хипералдостеронизма

Третман примарног хипералдеростеронизма се састоји у хируршком уклањању тумора надбубрежних канала. Када је болест резултат свог присуства, ова операција нуди могућност потпуног лечења.

Општа препорука за лечење је исхрана са ниским садржајем натријума, обогаћена засићеним производима калијума (производи од цијелог зрна, сува кајсија, шљива итд.). ) Фармаколошки третман базиран је на употреби алдостерон блокирајућих лијекова, нпр .: алдостерон. спиронолактон, еплеренон, амилорид и триаметар.

Код пацијената са артеријском хипертензијом, иницијално конзервативно лечење захтева и употребу лекова за смањење крвног притиска.
Зханета Малец

Коментари Примарни хипералдостеронизам

рафи68 | 2009-04-20 11:33

Молимо контактирајте неког ко пати од ове болести. Већ неколико година ме је конзервативно лечило за ову болест, али речено је да га немам. Међутим, имам калијеве капи, велику жеђ, замор и још мокрење.
Замолите
очајање

хаддоцк | 2009-07-16 16:36

Тумор је откривен у мом бубрегу, имао сам проблеме са притиском дуго времена – повећао, мој калијум је опао много, натријум је пао и резултати ЕКГ нису превише интересантни, добијам паре кило и имам жељу да пијем, ускоро имам операцију, јако се плашим. Имао сам много капљица, али резултати падају. Имам 37 година.

хаддоцк | 2009-07-16 16:39

Био сам обавештен о алдостеронизму са мојом мајком.

к. Платеау 1оп. ен | 2010-03-04 17:00.

Већ сам после операције, након годину дана трагања и добре бриге за играча на коме сам прошао операцију 8. августа 2009. године, читава надбубрежна жлезда је уклоњена упркос чињеници да је стара само 1 цм. Сада се осећа веома добро, још сам под контролом, имам притисак да никада не досегнем 120-70, калијум у норми. Не успевам да помогнем одличним лекарима Универзитетске клинике у Манхајму (Немачка) и несрећној техники медицине.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*