Примењује сиромашну дијету флоте у соли

Гастроентеропатија (Гаффроентеропатхиа ексудатива) је болест повезана са обилним губицима протеина у гастроинтестиналном тракту. Синтеза протеина у јетри није у стању да прати губитак. Добивена хипопротеинемија доводи до едема и лезија у тјелесним шупљинама.

Ексудатна гастроентеропатија се јавља код Менетриерове болести у идиопатској форми у комбинацији са лимфангиектазијом и може бити секундарна уз многе гастроинтестиналне болести, као што су инфламаторна болест црева, целиакова болест, дигестивни улкуси, желудацни ероиндекси, тропска смрча.

Ексудатна хипероентеропатија се разликује од хипопротеинемије и нефротичних едема са малим садржајем масти у плазми. Рендгенски снимак показује мукозни едем. Губитак протеина у телу детектује се убризгавањем интравенозно означеног албумина, церулоплазмина, декстрозе високе молекулске тежине или поливинилпиролидона.

Симптоми ексудатне гастроентеропатије

Најчешћи симптоми ексудатне гастроентеропатије су: често масна и хронична дијареја, повраћање, мучнина, неухрањеност, кахексија у напредним случајевима, асцитес, симптоми недостатка витамина А и Д, едеми. Флуид је мање присутан у плеуралној шупљини и перикардној врећици.

Дијагноза ексудатне гастроентеропатије заснована је на искључивању других узрока хипоалбуминемије и едема као што су неухрањеност, болести јетре, протеинурија.

Лечење ексудатне гастроентеропатије

Лечење ексудатне гастроентеропатије засновано је на давању хуманог албумина или плазме. Постоји сирова храна, богата протеинима и богата мастима која садрже масне киселине средњих ланаца. Ако је могуће, третирајте основну болест.
Зханета Малец

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*