Пролапсе Интервертебралног штита

На почетку, пролапс интервертебралног диска може изазвати бол звана „стрелица“. Повећан нагласак и пролапс диска узрокује коријенски бол познат као ишијас. У око половине болесника, на почетку болести претходи повреда. Бол се понекад дешава након незнатног напора, изненадног кретања, прекомерног нагињања, кихања.

У многим људима, симптомима ишијаса претходи сметан крст, који се интензивира током кретања и смањује се након одмора. Бол траје неколико недеља и опада, након чега се враћа после неколико месеци.

Саму ишијасику карактерише бол у области нервног инзервативног нерва. Прво се појављују унутар задњице и бутине, а затим спусте на палицу. Понекад је ова наредба обрнута. Често, иритација нервних корена узрокује зрачење боли кичми или поду стопала (у зависности од тога који корен је оштећен).

У почетном периоду пролапса кичмених дискова, обично нема поремећаја кретања и сензације, али се појављују у даљем току. Пареса ногу ретко се јавља као почетни симптом. Током шетње, пацијенти избегавају истезање ишијског нерва и мијењају положај повезан с кретањем лумбалне кичме. Током ходања, екстремитет се флексибилно поставља у зглобове колена, колена и глежња.

Пацијенти седе и полако, пажљиво и са тешкоћама стоје услед болова у лумбалној регији. У каснијој фази болести примећују мишићна пареса и атрофија, константни симптом је мишићна релаксација задњице која се јавља на страни пацијента. Запремина мишића бутине и бочице може се такође смањити. Како болест напредује, развијају се сензорни поремећаји, а дубоки рефлекси узроковани прегледом пацијента су ослабљени или укинути.

Детекција пролапса интервертебралног диска

Није тешко поставити дијагнозу пролапса интервертебралног диска ако је болест типична. Идентификација сродних дисфункција породице и карактеристичних промјена у неуролошким прегледима, као и трауматологија пред болом олакшавају дијагнозу.

Дијагнозу пролапса интервертебралног диска потврђује компјутеризована томографија, која показује промене у делу кичме одговорне за појаву симптома болести. Једноставни рентгенски преглед често олакшава утврђивање дијагнозе (слика приказује типичне промјене у виду размјера интервертебралног простора на висини пролапса диска, раста костију сличног на ивицама пршљенова и густине костију на површина пршљенова).

Генерално, нема потребе да се пробије лумбална шупљина и уклони цереброспинална течност од болести; резултати испитивања течности су углавном нормални, али може бити само дискретно повећање нивоа протеина.

У диференцијалној дијагнози треба запамтити болести као што су: тумори унутар кичменог канала, запаљенске, неопластичне и дегенеративне повреде које се јављају у кичми, сакроилијским зглобовима и карличним органима; кичмене мождине, васкуларне лезије у доњим удовима, оштећење периферног нерва.

Лечење пролапса кичмених дискова

Лечење пролапса кичмених дискова базирано је на имобилизацији пацијента. У случају тешких болова, избегавајте све активности које су повезане са покретима лумбалног дела кичме. Такође се препоручује да се одморите на тврдом кревету и загрејте болеће тачке.

Нестероидни антиинфламаторни лекови најчешће се користе као аналгетици. Када се бол реши, примењују се одговарајуће и редовне вежбе како би се спречило понављање болести. Хируршка интервенција се предузима само код неких пацијената, али не гарантира лек.

Индикације за операцију укључују честе поновне појаве, продужени и значајно повећани бол, растуће парес, поремећаји уринарног тракта и други. Болест је хронична и понављајућа, па је терапија дуготрајна.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*