Промене Најчешће праћене пруритусом И Печењем

Појављени пемфигоид трудница има карактер вишеструких промена. Могу се развити грудвице, еритем, оток, блистерс и блистерс. Типична карактеристика је присуство синусних мембрана, нарочито на кожи стомака. Промене су обично праћене сврабом и печењем. Опште стање пацијената је генерално добро. Локација трудног пемфигоида варира, посебно код коже трупа и екстремитета.

Трудни пемфигоид почиње код већине жена у другој половини трудноће, а промјене се спонтано повлаче након порођаја или дојења. Важно је да накнадне трудноће доведе до поновног појављивања пемпхигоидизма. Понекад су особине болести присутне иу периодима који нису повезани са трудноћом.

Штавише, пацијенти често доживљавају коегзистирајуће болести, нарочито Гравесову и базовову болест, која се јавља уз присуство антихитроидних антитела. Трудни пемфигоиди могу утицати на ток трудноће, ретка је интраутерална смрт фетуса и ниска породна тежина новорођенчади чија су мајке погодиле пемфигоид код трудница.

Дијагноза трудница са пемфигоидном болешћу

Дијагноза пемпхигоида код трудница је заснована на дијагнози вишефорних кожних осипа и лезија у присуству еритема, пликова различитих величина и едема. Поред тога, типично је да се сврби и испече, а за неправилности се најчешће јављају у другој половини трудноће. Трудни пемфигоиди потврђују резултате имунопатолошког прегледа који показују карактеристичне промене.

Диференцијација пемфигоида код трудница треба искључити алергијски осип у тровању трудноћом (без мехура и еритема мешања) и еритемом полицистичне бешике (мехурића се развијају само унутар еритема, лезије имају тенденцију да окупирају удове, лице и мукозне мембране, а полицитичка еритема мокраћне бешике такође карактерише брзи клинички ток).

Штавише, важно је разликовати између трудноће пемпхигоида и других стања типичних за трудноћу и манифестовање лезија коже.

Третман и прогноза трудница у пемфигоиду

Већина случајева трудноће пемпхигоид захтева само топикално лечење кремама које садрже глукокортикостероиде. Међутим, понекад је неопходан општи поступак. Анти-хистамин и калцијум се користе у системским фармакологијама. Ако су лезије коже обимне и интензивне, мале дозе глукокортикостероида се могу давати орално у последњим месецима трудноће.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*