Реакције алергијских и биохемијских респираторних поља

Свјетска здравствена организација дефинише нежељене реакције лијекова као све неповољне реакције које се јављају након примјене лијека у дози која се препоручује за кориштење као превенција, дијагноза или лијечење, без обзира на начин примјене.

У респираторном тракту, ове нежељене реакције на лекове представљају неколико процената свих пријављених случајева. Списак лекова садржи неколико стотина супстанци које могу изазвати нежељену реакцију код одређеног пацијента са различитим учесталостима.

Фармацеутски производи који су на челу ове листе и најчешће узрокују реакције лекова у респираторном систему укључују цитостатичке лекове (коришћене у терапији карцинома), амиодарон и бета-блокатори (примењени у случају кардиоваскуларних обољења) и неки нестероидни анти- инфламаторни лекови.

За узроке реакције одговорни су алергијски или биохемијски механизми. Понекад није могуће објаснити процес одговоран за појаву реакција изазваних лијековима у респираторном систему.

Симптоми алергијских и биохемијских реакција лекова у респираторном систему

Често, бронхијална контракција и брзо кашљање се јављају након употребе фармаколошког агенса. Лекови из групе нестероидних антиинфламаторних лекова и бета блокатора најчешће су одговорни за ову реакцију. Изоловани кашаљ, без бронхијалне контракције, може се јавити након примене средстава за редукцију крвног притиска (блокирање ензима који претвара ангиотензин).

Чак и након лијечења може доћи до настанка бронхитиса или интерстицијалних лезија плућног ткива (нпр. У облику бронхијалне лезије). еозинофилне инфилтрације, организована пнеумонија), што доводи до фиброзе. Ови услови су често праћени системским симптомима као што су повишена телесна температура, губитак апетита и тежине и смањени пад еритроцита (ЕСР). Након употребе неких лекова, развија се не-кардиогени плућни едем (тј. Едем екстра акардијалног порекла). Ова компликација директно угрожава живот пацијента.

Поред тога, реакције лекова се јављају у плућним судовима. Као резултат, крварење плућа алвеола и плућна хипертензија се развијају са симптомима. Као резултат промена плеуре, пацијенти извештавају о болу док дишу и смањују могућност експанзије плућа након дубље инспирације. Након употребе неких лекова, респираторни проблеми личе на симптоме током системског еритематозног лупуса.

Дијагноза алергијских и биохемијских реакција лекова у респираторном систему

Често је тешко направити исправну дијагнозу због сличности симптома пацијентовог основног обољења са симптомима карактеристичним за реакцију након лијекова који се користе у овој болести. Понекад пацијент узима неколико лекова у исто време, и немогуће је прекинути све препарате како би се елиминисале нежељене реакције.

Степен озбиљности процеса обично не зависи од дозе узимања лека, што додатно отежава успостављање одговарајуће дијагнозе. Прве реакције могу се десити само неколико дана након што је уведен нови лек. Током дијагностичког процеса, треба запамтити да нежељене реакције не смеју бити сличне наведеном ефекту медицинског производа.

Реакција је често повезана са типичним алергијским механизмима и симптомима типичним за преосјетљивост изазвану неком специфичним факторима. Да би се потврдила дијагноза, провокативна суђења могу бити изведена, али само ако је употреба дроге за коју се сумња да је развила нежељене реакције строго означена у предмету болести.

Такви тестови се спроводе само у болницама под посебним надзором неопходним у случају развоја стања који угрожава здравље или живот пацијента, након провокације са одређеним фармаколошким агенсом.

Лечење алергијских и биохемијских реакција респираторних лекова

Једини ефикасан начин да се бави дијагностиком нежељених алергијских или биохемијских реакција на фармаколошки препарат јесте престати да примењује производ и избегава да се користи у будућности.

У случају тешких болести, препоручује се коришћење глукокортикостероида, који ублажавају симптоме болести. Поред тога, у случају тешких клиничких стања, лечење се предузима како би се супротставили специфичним симптомима болести.

Прогноза алергијских и биохемијских реакција лекова у респираторном систему

Прогноза варира и зависи од специфичне клиничке ситуације. Неповољне неповољне животне опасне прогнозе укључују повећан бронхоспазам и не-кардиогени плућни едем. Неопходно је обавијестити пацијента о ненормалној реакцији организма након узимања лијека у циљу избјегавања опасних ситуација у будућности када се исти фармаколошки препарат понови.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*