Рентген треба да покрије лумбалну кичму

Медицинска историја игра важну улогу у дијагнози. Он даје податке о томе када је дијагностификована сколиоза, какав третман је дат до данас, и да ли је било било каквих латералних бифуркација кичме унутар породице. Подаци се требају прикупљати о развоју пацијента и историји болести, посебно у мишићно-скелетном систему.

Такође је важан процес пацијентовог раста у посљедњих шест мјесеци. Затим се испита пацијент и треба осигурати да је пацијентова тачка исправна и да је пацијентова силуета тачна. Такође је оправдано мерити висину и тежину пацијента. Такође је неопходно процијенити да ли су удови исте дужине. Током испитивања, асиметрија се такође може открити у позицији главе, рамена, дубине струка и бокова. Процењује се и напредак процеса пубертета.

Радиолошке слике су најважнији од додатних испитивања. Такво снимање треба извршити у слободном положају. Рендген ће укључивати лумбални, прсни и цервикални пршљенови, као и торакални и карлични пршци укључујући и зглобове кука. Препоручује се видљивост горњег фемура да процени дужину доњих удова.

Остали тестови за снимање могу се користити за компјутерску томографију или магнетну резонанцу. Прва техника за сликање чини видљив дебљина и омогућава тродимензионалну реконструкцију, што је корисно у процени бочне конгениталне спиналне савијене. Магнетна резонанца, с друге стране, је важна за откривање коексистирајућих дефеката нервног система.

Прогноза дијагнозе

Мало бочно савијање кичме пролази веома споро у детињству, често непримећено. Од почетка скока раста после преноса, нездрављена сколиоза се погоршава веома брзом брзином. Пребацивање болести у овом тренутку и неупотреба одговарајућег лечења знатно погоршава прогнозу и доводи до развоја неповратних промјена.

У одраслој доби, бочно савијање кичме остаје стабилно са ниским интензитетом, док су тежи облици напредовали. Крижни бол је најчешћа последица сколиозе у одраслом добу, али није утврђена корелација између локације и величине сколиозе и тежине и локације болова. Заједнички психолошки проблеми који се односе на малформације кичме такође су важни прогностички.

Лечење сколиозе

Третман бочне бифуркације бубрега укључује конзервативни третман у виду побољшања или употребе корзета и хируршког третмана користећи низ хируршких техника. Истраживања показују да многи од досадашњих метода, као што су одговарајуће вежбе или електрична стимулација мишића, нису побољшали стање пацијента и нису значајно променили природну прогресију лезија.

Главни задатак побољшања лечења јесте да стимулише физичку активност пацијента у природи. Поред корективних вежби, код неких пацијената треба да се примени респираторна рехабилитација, посебно када је прогрес промена кичме толико напредан да отежава пацијенту да нормално дише. Методе које се користе су дијафрагме дисање, дубоко истицање, помоћна тренинга за дисање мишића и тренинг издржљивости.

Циљ конзервативне терапије корзетом је зауставити прогресију процеса болести или смањити брзину савијања, као и постићи симетрију унутар грудног коша и обликовати симетрију трупа. Успех третмана корзета зависи од дисциплине пацијента и добре корекције корзета. Ограничења ове методе треба имати на уму приликом примјене ове врсте поступка. Ако носите корзете, обично нећете имати потпуни лек.

Последњи метод терапије је оперативна корелација сколиозе. Индикације за такво лечење треба разматрати појединачно у зависности од врсте закривљености, његовог досадашњег напретка, старосне доби и биолошке зрелости пацијента.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*