Рестрикција раста интраутерине феталне расти

Међу узроцима интраутериног ограничења раста постоје матерински, фетални и плацентални фактори, али у многим случајевима је немогуће уопште одредити оно што узрокује поремећаје, док је код других, коегзистенција неколико механизама одговорна за спречавање интраутериног раста.

Најважнији узроци неправилности су пушење, мала тежина трудне жене током или пре трудноће. Ретки фактори укључују: црну расу, прву трудноћу, женски пол девојка, порођај са ниском тежином рођења, ниски раст материце, интраутерине инфекције, метаболичке и генетске болести.

Приближно 25 процената случајева малољетне деце се понавља у женама без идентификације разлога. Генетски поремећаји најчешће се тичу појављивања абнормалног броја хромозома (присуство додатног хромозома у датом пару је трисомија, која се често односи на пар 13, 18 или 21 хромозом).

Пажљиво се упућује и на штетне ефекте рендгенских зрака, поред конгениталних малформација, такође може узроковати појаву интраутериног ограничења раста.

Међу болестима присутним код мајке најчешће су болести бубрега, дијабетес, прееклампсија и еклампсија, поремећаји циркулације, болести плућа, имунолошке абнормалности, урођене дефекти материце присутни код трудница.

Поред тога, може се јавити ретардација раста фетуса током вишеструких трудноћа или када се јављају различите патологије унутар плаценте или пупчане врпце (нпр., Абнормалности у пупчаној врпци, абнормалности у пупчанку итд.). мембранске приколице за пупчану врпцу).

Препознавање интраутерине границе за раст фетуса

Интензиван надзор је неопходан уколико постоји сумња на ретардацију интраутериног раста или ако је дијагноза ове патологије, јер није неуобичајено да фетус умре након 36 месеци. Ако је трудноћа престала током недеље трудноће, имали бисте прилику да преживите.

Стога је изузетно важно пратити трудноћу и одредити прави датум рођења. Ако ваши тестови показују абнормалност, требало би да узмете у обзир индукцију (или ако постоје контраиндикације за родјење природним средствима, требао би се користити царски рез.).

Лечење интраутериног ограничења раста фетуса

Не постоји терапија која би имала корисне терапеутске ефекте и довела до нормализације биофизичких параметара фетуса. Испитивани су мултивитамински препарати, исхрана са високим садржајем протеина, терапија кисеоником, примена ацетилсалицилне киселине и стимуланси бета рецептора, али нису добијени повољни резултати. Често је препоручљиво да трудница остане у кревету и да се одмори у случајевима интраутериног ограничења раста.

Прогноза интраутеринског ограничења раста

Прогноза интраутериног ограничења раста зависи од узрока, што доводи до инхибиције раста. Лоша прогноза углавном је повезана са коегзистенцијом конгениталних инфекција, хромозомских малформација и поремећаја.

Поред тога, чешћа перинатална хипоксија доприноси већем проценту повреда церебралне инфекције код новорођенчади са ограничењима интраутериног раста.

У самом перинаталном периоду, смртни случајеви, превремени порођаји и операције су чешћи. Штавише, новорођенчади често показују поремећаје у параметрима киселинске базе и метаболизма воде електролита у серуму крви.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*