Росе акне је обично вишеструко

У почетку се појављују еритематозне лезије коже са прелазном црвенилом коже лица у розацеи (тзв. „Лезије коже“). период еритема). Временом се развијају папуларне и пустуларне ерозије (период папуло-простате). У ријетким случајевима, хипертрофне промјене се примећују унутар носа (сорта преплављеног), која се односи само на мушкарце.

Пинк акне налази се првенствено на лицу, у централним деловима лица. Око половине пацијената развија компликације ока у облику коњунктивитиса, промјене маргина капака и, ређе, запаљење рожњаче. Росе акне обично се развијају током много година. Жене доживљавају повећање периода менструације (због хормонских промена које се јављају у овој фази циклуса) и обично изразито погоршање стања током менструације.

Ружичасте црвене акне могу се појавити око уста након локалне примјене глукокортикостероида. Ово се углавном односи на људе са тенденцијом на васкуларне поремећаје, чак и без видљивих обољења типичних за розацеа.

Дијагноза розацеа

Дијагноза розацее може бити заснована на присуству типичних клиничких знакова. Важно је запазити еритематозне и папулулатне пустуларне лезије, које се обично налазе у средњем дијелу лица. Такође је важно потврдити присуство васкуларних поремећаја код пацијената са лезијама типичним за розацеа. Корисно је идентификовати симптоме повећане секреције себума.

Диференцијација розацее треба првенствено узимати у обзир општу болест везивног ткива – системски еритематозни лупус, у којем симптоми такође утичу на друге органе и системе, а лице лица се погоршавају сунчевом светлошћу. Код других болести, сличан клинички ток се примећује код акне вулгарис и тзв. Акне вулгарис. лупак прасади са разбацаним лицем.

Лечење розацеа

Ружичасте акне третирају фармаколошким препаратима генерално или локално. У првом случају, препоручује се уклањање фактора који могу изазвати или погоршати лезије коже (желудацна киселост, хормонални поремећаји итд.). ).

Добар терапијски ефекат се добија давањем Metronidazol у трајању од неколико седмица. Међутим, употреба овог фармаколошког агенса је повезана са нежељеним реакцијама, нарочито са токсичним ефектима на јетру, а према томе третман треба прекинути.

У случају преваленције пустуларних лезија, тетрациклин се може користити иу случају озбиљних лезија коже – изотретиноин.

Поред тога, препарати који инхибирају функцију лојалне жлезде примењују се као опште правило за розацеа акне, као што је случај код лезија коже који се примећује код акне вулгариса.

Локални третман розацее подразумева употребу креме са Metronidazol и пакетима, праховима, пастама и аеросолима, као и цвјетовима акни. Ако се показало да су квасци укључени у иницирање абнормалности коже, антидермалне лекове такође треба применити локално, али са опрезом јер могу бити токсични за очи.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*