Румунски излазни фронт

Предњи лупус еритематозус је хронична аутоимуна болест која узрокује оштећења коже, бубрега, зглобова, мозга, плућа и срца. Лупус се јавља углавном код жена, обично од 25 до 55 година.

Узроци лупуса

Директан узрок лупусове болести још увек није познат. Врло је вероватно да узрок болести може бити вирусна инфекција или генетски услови. Генетичку позадину болести подржава породична историја везивног ткива и лупусове болести, нарочито у случају близанаца и честог коегзистенције са синдромима имунолошког дефицита (посебно са синдромом дефекције ИгА).

Патолошка слика карактеристична за висцерални лупус може се индуковати код пацијената који се лијече изонијазидом, хидралазином, дилантином или прокаинамидом. Тек када се ови лекови прекину, здравље се враћа.

Крвни серум пацијената са системским лупусом је богат антинуклеарним антителима (против компоненти ћелијског језгра, нпр. Лупус, лупус, лупус и лупус). ДНК, нуклеопротеини) и формирање комплекса са одговарајућим антигеном даје слику болести.

Дијагноза предњег лупуса еритематозуса

– присуство тела хематоксилина,
– присуство депозита фибринида у крвним судовима и на површини серумских мембрана,
– присуство запаљенских ћелија и лимфоцита у бубрезима,
– згушњавање мембране бубрежне бубрега (мембранасти лупус нефритис),
– биопсија коже показује атрофију, епидермалну хиперкератозу, лимфоциту и акумулацију хистиоцита у депозитима дермис и ИгГ,
– промене типа васкулита (у малим органским судовима).

Лупус знакови

Најчешћи симптоми болести лупуса су
– грозница,
– губитак апетита са губитком тежине,
– промене зглобова (бол и црвенило у подручју малих или великих зглобова, са могућим излучивањем)
– лезије коже – могу се појавити као једини симптом болести без укључивања унутрашњих органа. Код већине пацијената, лезија коже има облику карактеристичног лептира на лицу или лезије еритема на изложеним фрагментима коже. Постоји и могућност спотирања, ангионуротицног едема или Раиновог синдрома.
– учешће бубрега (симптоми нефротског синдрома и бубрежне инсуфицијенције, протеинурија и хематурија),
– кардиоваскуларни поремећаји (ексудативна плеурална инфламација, епикардитис, бактеријски ендокардитис, тзв. „кардиоваскуларне абнормалности“). Лебманон и Сацкс.
– неуролошки симптоми (психоза, конвулзије са просутом, не-карактеристичне промене у ЕЕГ, емоционална лабилност),
– болна лимфаденопатија, повећање јетре.

Лабораторијски тестови показују посматрани узорак:
– присуство нуклеарних антитела у крви доказује имунофлуоресценција,
– присуство ЛЕ ћелија,
– убрзано пада црвених ћелија,
– нормохромна анемија и нормоцитна анемија,
– леукопенија и тромбоцитопенија,
– већи ниво серумског ИгГ,
– У испитиваном урину налазе се протеини, еритроцити и леукоцити,
– У напредној фази болести, сви протеини осим ИгМ и алфа2М су смањени у бубрезима.

Лечење лупуса

Лечење лупус еритематозуса зависи од активности болести.

У случају лупус канала са високом температуром и променом зглобова, препоручује се избјегавање излагања сунцу, одмор и управљање аспирином. У другим облицима лупуса препоручује се терапија кортикостероидима. Имуносупресија се препоручује за отпорност на кортикостероиде.

Већина пацијената преживљава у просјеку 5 година након првих симптома болести. Смрт је узрокована уремијом, циркулацијом, крварењем и бактеријском инфекцијом.
Зханета Малец

Коментари Фронт блусх роллинг

Фрацтуре | 2008-11-15 15:54

Доктори моје 17-годишње сестре пронашли су Точхенија да се сломи кад сам прочитао о болести. страх за њу * (.

оптимиста | 2008-11-27 10:43

Био сам у лупусу 3 године. Ја сам оптимиста. Имам боље и боље резултате. и за сада мислим да нисам болестан. Ја сам на стероиду. Све што се бојим је трудноћа. Или, боље речено, могу ли, или боље, вољети. Поздрављам вас.

Комисија ће наставити своје напоре у овој области у 2008-11-30 21:12

Неко је написао у чланку да можете живети са овом болести 5 година. Живела сам са њом од тридесетих година прошлог вијека и добро сам. ЦзAsami такав [писање чини више штете него добра].

Цортек | 2008-12-02 22:02

Већ неколико месеци патим од болова у зглобовима, имам трагове протеина у мом урину и пуно леукоцита. Имао сам повишену температуру (37,6 у просјеку) више од три мјесеца, са граничним АНА резултатом 1: 160. Доктор сумња да имам системски лупус, ја сам под надзором, али се надам да то није лупус. Који додатни тестови треба да урадим како бих искључио ову болест, да ли је неко имао или имао сличне симптоме?

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*