Секундарни системски васкулитис

Секундарни системски васкулитис припада системским обољењима везивног ткива и његов распон може укључивати практично све судове, али најчешће се тичу малих артерија.

Појава секундарног системског васкулитиса

Постоји низ болести код којих се може развити васкулитис, а најчешћи су реуматоидни артритис, системски еритематозни лупус, системска склеродерма, дерматомиозитис или полимиозитис (системска болест везивног ткива).

Васцулитис у неспецифичним запаљењима црева

Штавише, секундарни системски васкулитис се често развија у инфламаторним болестима црева (улцерозни колитис и болести Лесниовски и Црохн), малигних тумора, инфекција и нежељених реакција на фармаколошке препарате који се обично користе у лечењу различитих болести.

Симптоми, врста и величина окупираних подручја и морфолошке промене у ткивима покривеним процесима болести могу чак бити идентичне онима које су примећене у примарним синдромима, без суживота основне болести.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*