Синдром отпорности хормона на шупљину

Лабораторијски тестови показали су, нарочито, значајно повећање концентрације фТ3 и фТ4 тироидних хормона, чак и неколико пута ненормално. Упркос таквим аномалијама, ниво ТСХ није смањен и остаје чак и на горњој граници стандарда.

Типична карактеристика синдрома отпорности на штитне жлезде хормона је одговор повећаних ТСХ нивоа након примене ТРХ-а, упркос присуству виших нивоа тироидних хормона. Ова реакција је нормална или чак и озбиљна, што разликује болест од аденома хипофизе, у којој након примене ТРХ није примећен одговор.

Да би се спречило лучење ТСХ и добило типичну реакцију ткива на хормоне штитне жлезде, неопходно је администрирати хормонске препарате у дозама које повећавају концентрацију серума много изнад горње границе норме.

Дијагноза синдрома отпорности на тироидни хормон

У дијагностичком процесу отпорности штитне жлезде, неопходно је потврдити константно повишене концентрације тироидних хормона фТ3 и фТ4 у серуму крви. Без инхибираног ТСХ секреције мора се показати упркос овим увјетима (тј. Нема смањења серумске ТСХ).

Синдром отпорности хормона на шупљину може се потврдити генетским тестирањем и присуством мутација у гену који кодира рецептор хормона штитњака који одређује правилан одговор тела на ове супстанце.

Такође је важно показати промјене у хормонској економији након ТРХ администрације (ово је тзв. ТРХ-преносни процес). Тест се врши помоћу функционалног теста са ТРХ и након употребе триодотиронина штитне жлезде (у нормалним условима, одговор на ТРХ је брзо супримиран).

Лечење синдрома отпорности на штитне жлезде

Синдром отпорности на отпорност на хормоне често не захтева третман. Код неких пацијената, неопходне су високе дозе тироксина (тироидни хормон) да доведу до хиперфизиолошког пораста нивоа серума.

Понекад се даје и тратриол, који је стимулативни рецептор ткива за штитне жлезде хормона (доза лека се одређује појединачно праћењем одговора ткива). Коегзистирајућа срчана прекомерност и хиперактивност елиминишу се са бета-блокаторима.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*