Стефанија Јабонска, Тадеусз Цхорзелски, Видавництво

Остеуда је дисколорисана тачка која се развија у кожи лица и није повезана са запаљењем. Неправилности се јављају углавном код жена.

Разлози за формирање хлоазме

Тренутна промена боје је због абнормалних процеса производње мелатонина, који су убрзани. Трудноћа, менструални и запаљенски поремећаји, развијају се унутар додиривања, као и абнормалности у функционисању неких унутрашњих секретарских жлезда, нпр. гастроинтестинални тракт, су фактори који фаворизују или инициирају лезије коже. Штитна жлезда или надбубрежна жлезда треба заменити жлездом штитне жлезде или надбубрежном жлездом.

Осим тога, хлозма се може јавити код људи са поремећајима јетре и код оних који користе козметику која садржи хемикалије које се сензибилизирају од сунца, на пример бергамотово уље. Поред тога, неки фармаколошки препарати, нарочито хидантоин (епилептик) или хлоропромазин (неуролептик), могу започети развој хлоазме. Ове кожне лезије су такође чешће у девастираним људима.

Симптоми хлозме

Трст се јавља са променом боје различитог интензитета. Понекад имају облику жуто-браон тачака, код других пацијената су тамно браон боје. Лезије коже су добро одвојене од околине и имају неправилне контуре.

У њима се не открива црвенило, пилинг или нестанак. Промене се често решавају спонтано, нпр. Након порођаја, хормонског третмана или прекида фармаколошких препарата који су одговорни за појаву хлоазме.

Лечење хлоазме

Остуда се може третирати локално помоћу препарата за одстрањивање калцијума. Осим тога, у случајевима када су одговорне коморбидитети, нпр. болести јетре или болести ендокриног система, њихов третман је неопходан.

Код пацијената који узимају лијекове који узрокују лезије на кожи, оне треба прекинути што је више могуће или замијенити другим препаратима који не изазивају нежељене ефекте у облику хлозме.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*