Туберкулоза Упале централног нервног система

Дијагноза туберкулозне инфекције централног нервног система базира се на историји, симптомима, лабораторијским тестовима, сликању и позитивном бактериолошком прегледу цереброспиналне течности, што недвосмислено потврђује дијагнозу.

Лабораторијски тестови се користе за анализу крви (анемија, високи нивои бијелих крвних зрнаца – често лимфоцити, повећани нивои Ц-реактивног протеина и убрзани падови црвених крвних зрнаца, понекад високи нивои глукозе и калцијума). У цереброспиналној течности примећују се високи нивои мононуклеарних ћелија, нарочито лимфоцити, мало повећани нивои протеина, смањени нивои глукозе и веома високи нивои млечне киселине.

Дијагнози туберкулозе у централном нервном систему не помаже туберкулинска реакција, која је често негативна, што лажно указује на искључивање процеса туберкулозе. Компјутеризована томографија или магнетна резонанца главе треба изводити из прегледа слике. Поред тога, једноставан рендген сенки који показују промјене које одговарају респираторној туберкулози могу бити корисне у дијагностичком процесу.

Лечење туберкулозне инфламације централног нервног система

Лечење туберкулозе упале централног нервног система захтева антиприарно лечење, нешто другачије од оног који се користи у другим облицима туберкулозе. Требало би запамтити лијечење пратећих болести и забрану пацијента који пије алкохол и пушење.

Лијекови прве линије укључују изониазид, рифампицин, пиразинамид, етамбутол и стрептомицин. Код лијечења туберкулозе, важно је запамтити да редовно проверавате отпорност микробних сома на примењене лекове и да врше контролне тестове органа који су изложени нежељеним ефектима лијекова који се користе у терапији. Важно је да пацијент систематски узима лекове. Лечење туберкулозе састоји се од две фазе: почетног и подржавајућег.

Прогноза туберкулозе у инфламацији централног нервног система

Стопа смртности од туберкулозе код упале централног нервног система је већа него код других облика туберкулозе. Прогноза зависи од коегзистенције болести које смањују имунитет пацијента и време почетка лечења.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*