У део пацијента ко-постоји хипертензија

Не више од 150 мг протеина излучује се урином здраве особе дневно.

Непрофитни синдром је описан као када губитак дневног протеина прелази 3,5 грама – то је основни критеријум нефротског синдрома. Поред тога, смањен је серумски ниво албумин (услед повећане пропустљивости гломерулне мембране базена, протеинурија се развија и ниво албумин који улази у урину се смањује) и ниво липида у крви се повећава. Поред тога, присутни су едеми.

Непрочни синдром може указивати на озбиљну болест бубрега или системску болест. Најчешћи узрочници овог синдрома су гломерулонефритис и дијабетес. Ретки разлози укључују вишеструки мијелом, скроб, колагенозу, болест бубрега и тровање.

Симптоми нефротског синдрома

Први симптоми нефротског синдрома су едеме у подкожном ткиву, који се интензивирају на различите стопе и пењење у урину због високог садржаја протеина. У дискретном развоју овог синдрома, њиховој појави претходи лоше расположење, слабост, бол у главу и стомаку, губитак апетита и мучнина (вероватно због отицања гастроинтестиналне слузокоже). Код жена, поремећаји менструације могу се јавити и пре почетка синдрома.

У првим фазама болести, едеми су симетрично распоређени на различитим локацијама, ујутру око очију и увече око зглобова. Пошто се задржава задржавање воде у телу и изгубљени су протеини који држе течности у васкуларном кревету, отицање се стално дешава око доњих ногу, на лицу, око гениталија, па чак и унутар унутрашњих органа.

Акумулација великих количина течности отежава венски одлив, што је погодно за настанак венске тромбозе. Кожа постаје напета, суха и пилинг – појављују се стријеле. Претпоставља се да задржавање воде до 4 литре воде није видљиво – задржавање течности може се открити посматрањем тежине свакодневно мерењем. Како болест напредује, течности се јављају у абдоминалној шупљини и плеуралној шупљини, узрокујући осећај дисања.

Код неких пацијената кохерентна је артеријска хипертензија, што није карактеристичан симптом нефротског синдрома. Уколико постоји јак пад нивоа албумина, може доћи до хипотензије. У напредним случајевима, неухрањеност и кахексија, изненадни и тешки бол у стомаку са повраћањем, мишићном одбраном и грозницом (такво стање назива се абдоминалним пребацивањем). Такође су постојали извештаји о нападима и изненадном слепилу као резултат отока мозга.

Дијагноза нефротског синдрома

Дијагноза се заснива на налазу нефротске протеинурије и најмање 2 од 3 симптома: оток, хипоалбуминемија (смањени ниво албумина у крви) и хиперлипидемија (повишени ниво липида у крви).

Диференцијација треба да обухвати секундарне нефротске синдроме (тј. Следеће) који се јављају у току других болести, посебно у току инфекција, употребе одређених лекова, код системских болести или у породичним нефротским синдромима – нпр. током прве половине године, или у току друге половине године, током прве половине године. у тиму Алпрот).

Прогресивни губитак тежине треба узети у обзир могућност процеса рака, а коексистички кардиоваскуларни отказ може бити повезан са системским болестима или бактеријским ендокардитисом. У случају сумње на сцрапију, изводи се абдоминална биопсија масног ткива. У случају дијагностичке сумње треба извршити биопсију бубрега како би се утврдиле промјене које се јављају директно у бубрежном ткиву.

Лечење нефротског синдрома

Терапија синдрома укључује третман коегзистирајуће болести и елиминацију протеинурије. Такође се препоручује употреба исхране са малим садржајем соли, холестерола и засићених масних киселина, као и за одмор са подигнутим доњим екстремитетима, што омогућава повећање запремине плазме. Користе се инхибитори диуретике и конвертазе.

Прогноза зависи од присуства основне болести и индивидуалног одговора на лечење. Добра прогноза се примећује у случају секундарног гломерулонефритиса и суб-микроскопских лезија. Случајеви са повећаном излучивањем протеина у урину и хипертензијом су лоша прогноза.
Мариусз Кłос

– Унутрашње болести „, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Интерна „, Вłодзимиерз Јанусзевицз, Францисзек Кокот, ед. ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Интерна медицина „, Герд Херолд и коаутори, ед. ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Непхрологи „, Ц. Цраиг Тисхер и Цх. С. Вилцок, ед. Полисх едитед би уредници Мариан Клингер, ед.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*