У отприлике пола болесника

Независно дрхтање се препознаје када се испуњавају основни критеријуми, као што је двостраност тресања горњих екстремитета (зауставља у мировању), одсуство других симптома из нервног система и изоловано или коегзистирајуће тресење главе, без знакова абнормалне напетости мишића.

Додатни критеријуми, који су примећени код више од половине болесника, потврђују дијагнозу спонтаног тремора. То укључује: трајање симптома преко 3 године, породичну историју болести и рјешавање поремећаја везаних за алкохол.

У диференцијацији интринзичног тремора треба узети у обзир Паркинсонова болест, церебеларни тремор, дистонија, психогени, лекови, токсични и метаболички тремори.

Лечење спонтаног тремора

Независно тресење често не захтева никакво терапијско управљање. У случају отежаних поремећаја, користи се фармаколошки третман. Ако се болест разбије у свакодневном животу, глава или глас су потресени, ботулинум токсин А се може користити.

Првобитно се припреме групе бета-блокатора дају, нпр. пропранолол. Лечење почиње у малим дозама и постепено се повећава све док се не дође до задовољавајућег побољшања или се јављају нежељени ефекти.

Ако је контраиндикована примидон (или габапентин, топирамат или алпразолам) се користи за администрирање бета блокатора, који је ефикасан у треморима горњих екстремитета и обично се добро толерише. У овом случају, доза се такође постепено повећава. Нежељени ефекти (вртоглавица, мучнина, неравнотежа) обично се јављају само на почетку лечења.

Неки случајеви спонтаног тресања захтевају оперативне методе. Индикације се сматрају појединачно и углавном се односе на облике који ометају или онемогућавају свакодневно функционисање пацијента. Третман укључује оштећење тестиса око брда или имплантацију стимулационог система.

Прогноза у спонтаном тресењу

У приближно пола болесника који захтијевају фармаколошки третман, након оваквог третмана не може се видјети значајно побољшање. Перзистентни симптоми могу значајно нарушити квалитет живота.

Добра прогноза се односи на случајеве који пролазе кроз хируршки третман спонтаног тремора, након хируршког оштећења структура брда, симптоми нестају у потпуности или је тремор значајно смањен. Понављање болести након таквог лечења је изузетно, пошто је клиничко побољшање константно трајно.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*