Урођени тироидни хипотироидизам

Стални карактер конгениталног хипотироидизма примећен је у случајевима његовог неразвијености, када се често посматрају мутације унутар појединих гена. Осим тога, узроци хроничног хипотироидизма могу бити поремећаји у производњи тироидних хормона и недостатке у транспорту јода, што је битно за производњу ових хормоналних супстанци.

Изузетно ретка истрајност конгениталног хипотироидизма примећује се током дефекта хипофизе или хипоталамуса и отпорност периферних ткива на тироидне хормоне (тироксин и тријодотиронин).

Симптоми конгениталног хипотироидизма

Класични симптоми конгениталног хипотироидизма примећују се у нездрављеним случајевима. Појављују се после око 2 месеца живота и постепено се интензивирају. Дете има јасну хрипавост, језик је хипертрофичан и физиолошка жутица пролонгира више од 6 недеља. Поред тога, кожа новорођенчета је хладна, бледа и пилинг.

Коса је досадна, суха и крхка. Постепено, интензивира се оток лица, посебно у подручју капака. Забележен је спорији срчани удар и запртје. Мучна тензија се смањује, психомоторни развој детета је инхибиран. Код новорођенчади са конгениталним хипотиреоидизмом, често се јавља умбиликална кила и анорексија.

Почев од друге половине године, раст болести је инхибиран (понекад то може бити и симптом који је раније био примећен), скелетно доба детета је одложено, што је у корелацији са тежином и трајањем хипотироидизма. Овај процес је повезан и са касним растом кранијалних шавова и фонтанела, као и са ерупцијом зуба.

Препознавање конгениталног хипотироидизма

Пошто је урођени хипотироидизам један од најчешћих узрока неповратног оштећења мозга и последично менталне ретардације, неопходно је дијагностиковати и спровести одговарајући третман у раној фази, што је могуће захваљујући најчешће изведеним скрининг тестовима за конгенитални хипотироидизам.

У ту сврху се утврђује концентрација ТСХ након 3 дана живота. Уколико се пронађу аномалије неопходан је нови хормонски преглед, овог пута у амбулантним условима утврђене су концентрације ТСХ и фТ4 (тироксина) у серуму. Код прерадних дојенчади, хормонални лабораторијски показатељи конгениталног хипотироидизма јављају се касније, па је неопходно поновити процену функције штитњаче након друге недеље живота новорођенчета.

Имагинг и радиолошке промене код деце са конгениталним хипотиреоидизмом могу бити корисне у дијагнози, нарочито у фрагментацији тестова осицификације, повећане пажње на кост у основи лобање, деформитета кости, нарочито у лумбалним пршљенама.

Друге абнормалности могу бити присутне у налазима крвне морфологије где се открије анемија која није осетљива на препарате гвожђа.

Лечење конгениталног хипотироидизма

Актуелни режими лечења препоручују да се поступак спроводи још у другој недељи живота. Левотироксин се примењује и изабрана доза за одржавање фТ4 (слободни тироксин) у горњем опсегу нормалних вредности. Третман треба пратити лабораторијским тестовима хормонских концентрација и доза се треба одредити од случаја до случаја према тренутној потражњи.

Треба запамтити да профилактичка примена витамина Д3 код дојеница са нездрављеним хипотироидизмом може узроковати симптоме превеликог зрачења.

Прогноза конгениталног хипотироидизма

Прави психомоторни развој дјетета са урођеном хипотиреозом зависи од времена дијагнозе и лијечења. Иако одлагање администрације левотироксина омогућава изједначавање метаболичког стања и физичког развоја новорођенчета, губитак менталног развоја је трајна посљедица недостатка штитне жлезде у критичном периоду развоја централног нервног система.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*