Васкулитис плућа и грануломатоза (Вегенерова грануломатоза)

Вегнерова грануломатоза је васкулитис, који укључује плућне артерије и грануломатозу. Код већине пацијената, грануломатоза се јавља у горњим респираторним трактовима или плућима. Болест комбинује некротизујући васкулитис са интерстицијалним некротизирајућим гљивичним упалом. Модрице од зрна су чешће код мушкараца.

Симптоми пнеумоније и грануломатозе

Главни симптоми Вегенерове грануломатозе су: хронични синузитис, носне перфорације, крварење носом, хемоптиза, кашаљ, бол у грудима, грозница, недостатак апетита, губитак тежине, слабост.

Болести могу бити присутне у носној цеви. Радиолошка слика показује фокусне густине које клинички одговарају фузији некротичних гранулома и шупљина. Периферна крв садржи леукоцитозу и тромбоцитозу. ОБ. Убрзано је.

Лечење пнеумоније и грануломатозе

Лечење Вегенерове грануломатозе укључује примену глукокортикостероида и циклофосфамида. Метотрексат се такође може користити.
Моника Козак

Коментари Пулмонарни васкулитис и грануломатоза

Сениорити | 2012-05-13 20:06

Ко у Пољској има највеће искуство у лијечењу Вагнерове грануломатозе

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*