Већина њих су ванредне ситуације

Током дијагностичког процеса пробоја штитне жлезде важно је правилно сакупљање анамнезе, што може указивати на неадагнетизован или слабо третиран хипертироидизам.

Откривање штитне жлезде треба сумњивати код сваког пацијента који је погоршао или развио симптоме болести и дијагностификован је хипертироидизмом у прошлости. Концентрације тироидних хормона не морају бити значајно повећане током пробијања.

Код диференцијације пробијања штитне жлезде неопходно је узети у обзир и друга клиничка стања која се могу манифестовати на сличан начин, посебно ако се јављају уз поремећаје свести. Већина њих представљају хитне случајеве који, уколико се не лече, могу довести до озбиљних последица по живот или здравље пацијента.

Лечење пробоја штитасте жлезде

Терапија пробоја штитасте жлезде мора се започети одмах, чак и прије него што су резултати лабораторијских тестова доступни. Терапија се обавља у јединици интензивне неге и захтева употребу антидироидних лекова (што ће смањити секрецију тироидних хормона од стране штитне жлезде). За ову сврху се примењује препарат као што је тиамазол (интравенозно или путем желудачке цеви).

Ако продор штитне жлезде није узрокован вишком јода, треба га примењивати орално (као калијум јодид) након примјене тиамазола. Понекад се може примењивати литијум карбонат, што такође води ка смањењу секреције тироидне хормоне, али је неопходно надгледати концентрацију овог лијека у серуму пацијента.

Поред тога, неопходно је надокнадити абнормалан метаболизам воде и електролита организма под контролом биокемијских тестова изведених два пута дневно и контролисањем централног венског притиска. Ако пацијент има високу температуру, користе се хладне компресе, а парацетамол је главни лек који се користи.

Поред тога, коришћени су седативи и антиконвулзанти (диазепам или фенобарбитал), кисеоник (2 литра у минути), бета блокатори и, у неким случајевима, дигоксин. Антикоагулантна профилакса, антибиотици и хидрокортизон су такође неопходни.

Прогноза при прелом тироидне жлезде

Прогноза у штитној жлијези пре свега зависи од брзе дијагнозе и правилног третмана. Осим тога, узрок изазивања стања повећане секреције тироидних хормона је значајан фактор у прогнози (нпр. Ризик од обољења у штитној жлезди или ризик од секреције хормона штитасте жлезде). Инфекције, кетоза, мождани удар, плућна емболија и др.).

Стопа морталитета током пробоја штитне жлезде је велика и износи чак 30-50 процената. Због тога је важно спријечити и не довести до развоја пробоја штитне жлијезде код особа које пате од хипертиреозе, што је могуће са раном дијагнозом и правилном терапијом ове болести.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*