Задњи завојни вентил

Постериорни вентил се често дијагностикује током интраутериног живота, захваљујући широкој употреби пренаталне дијагностике. Болест је индикована абнормалностима феталног ултразвука, нарочито згушњавањем зидова бешике, понекад дилатацијом свјетиљке светлости у субвеикуларном региону или хидронефрохуршким дилатацијом уринарног тракта.

После порођаја, задњи завојни вентил може показивати клиничке знаке, а старија деца могу показивати рекурентне инфекције уринарног тракта или симптоме типичне за ово доба. У клиничкој студији код деце са вентилом задњег завртња, може се показати прекомерна мокраћна бешика (са отпорношћу на пубичну симфизу). Понекад се примећује проширење бубрега.

Прегледи снимака који се изводе у дијагнози задњег завртњача углавном се врше помоћу митолошке уретроцистографије (у случају болести, показана је бешика са неуједначеним границама и дивертикула у његовом зиду, уз то је и задњи сегмент уретре издужен и проширен , а понекад и видљив уски вентил).

Осим тога, ултразвук и урографија се могу извести (снимање уринарног тракта након интравенозне примене средства за сенчење). Додатне слике се користе за цистоскопију (инспекција бешике користећи специјалну опрему) и сцинтиграфију. Такође је неопходно извршити периодичне лабораторијске тестове, чији резултати могу указивати на бубрежно оштећење.

Третман задњег вентила

У зависности од степена бубрежне инсуфицијенције и старости детета, узимају се различити терапеутски приступи. У старијој доби обично нема оштећења бубрега, па је лечење узрочно, а код новорођенчади и дојенчади са повредом уринарног тракта и поремећеном функцијом бубрега, на почетку је потребно симптоматско лијечење (олакшање оптерећења горњег уринарног тракта, компензација биокемијски и електролитни поремећаји и спречавање инфекција).

Узрочна терапија задњег завојног вентила заснована је на уклањању развојних абнормалности, основна процедура је ендоскопско уништавање лезија које се врши оптичким стакленим стаклом постављеним у завој.

Важан елемент лечења постериорног завојног вентила је и третман компликација, нпр .: астма, срчана инсуфицијенција. Препоручује се коришћење лекова, трансплантације уретера или терапије бубрежне супстанце. Такође је неопходно надгледати ефикасност предузетог поступка.

Компликације глушника

Задњи завојни вентил је опасна под-бугарска препрека за одвод урин. Повећање отпорности завојнице доводи до хипертрофије мишићне масе за узимање мокраћне бешике (ово стање узрокује да се део уретера компримује од мишића да се умањи) иу формирању дивертикула.

Друго, могу се развити изливи уринарног и бешичног, који представљају опасну компликацију необрађених постериорних завојних вентила (узроковани су неуспјехом механизма који блокира уринарну ретракцију од уретера до бешике, а ова дисфункција је, наравно, резултат повећаног притиска бешик, који се примећује код пацијената током парења).

Ови механизми могу довести до оштећења бубрега већ током феталног живота, пошто ови органи почињу да се развијају током првог тромесечја трудноће. Поред тога, непотпуно пражњење бешике доприноси инфекцијама уринарног тракта.

Mira Bojević
About Mira Bojević 199 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*